De gula husen

1700-talets vurm för klassicismen och unga ädlingars och arkitekters bildningsresor till medelhavet inspirerade till en ny kulör på husen - den gula!
Resenärerna imponerades av de franska och italienska gula palatsen i sandsten eller ljusgul kalkputs. De kom hem och putsade sina hus och avfärgade putsen ljust gul. Hörnstenar, foder och andra detaljer målades grå för att imitera grå kalksten. De putsade husen blev en statusmarkör.
Ett svenskt exempel är Gunnebo slott – inspirerat av Palladios villor i Italien och nu ommålat i passande ljusgult.
Gunnebo slott i Mölndals kommun.
Från rött till gult
De som tidigare målat sina trähus i rött och hade råd med den riktigt dyra oljefärgen hängde på. Linoljefärgen vars olja importerades hade tidigare använts på mindre detaljer såsom fönsterbågar.
Den röda färgen började bli allt för vanlig för att signalera status. Då valde de mer förmögna stadsborna att klä in sina hus i panel och oljemåla dem gula med grå detaljer. Inte sällan gjordes det enbart mot gatan och de röda slamfärgade timmerfasaderna behölls mot gårdsmiljöerna.
Under 1800-talet växte träindustrin och det hyvlade virket blev billigare. Järnvägen och ångbåtarnas snabbare transporter medförde att linoljefärgen blev billigare. Nu blev den "nya" gula färgen vanlig i de svenska städerna och småorterna. Bevarade trästäder som Hjo, Mariestad och Göteborg har flera hus av den här karaktären.
Kyrkogatan i Mariestad sedd från söder. Här är ett rött hus bibehållet när de flesta husen har den karakterisktiska gula panelen.
Den gula kulören kommer senare till landsbygden än till städerna - här bibehålls de grå eller röda husen in på 1900-talet.
Färgsätt huset
Länkar
Hålla hus - Västerbottens informationsportal för byggnadsvård, hushållning och samhällsutveckling
Länk till Hålla hus sida om Linoljefärg
Gysinge centrum för byggnadsvård
Länk till Gysinges sida om färgsättning
Byggnadsvårdsföreningen
Länk till artikeln Färgen genom tiderna