Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

De gula husen

Gult hus med grå detaljer
dekorativ

Från vänster: Obränd terra 1020-Y20R, guldocker 3050-Y20R, Falu röd ljus 5040-Y70R, grön umbra 4005-G80Y, grön umbra 2005-Y20R.

1700-talets vurm för klassicismen, och unga ädlingars och arkitekters bildningsresor till medelhavet inspirerade till en ny kulör på husen - den gula!

Resenärerna imponerades av de franska och italienska gula palatsen i sandsten eller ljusgul kalkputs. Följden blev att de putsade sina hus när de kommit hem och avfärgade putsen ljust gul för att imitera den ljusgula sandstenen. Hörnstenar, foder och andra detaljer målades grå för att imitera grå kalksten. De putsade, gula husen blev en statusmarkör.

Ett svenskt exempel är Gunnebo slott – inspirerat av renässansarkitekten Andrea Palladios berömda villor från 1500-talet i Italien.  

Ett stort påkostat gult hus

Gunnebo slott i Mölndals kommun. 

Från rött till gult

De som tidigare målat sina trähus i rött, och som hade råd med den riktigt dyra oljefärgen hängde nu på trenden. Linoljefärgen, vars olja importerades, hade tidigare endast använts på mindre detaljer såsom fönsterbågar. 

Den röda fasadfärgen var nu så vanlig så den signalerade inte längre status. Stilmedvetna och förmögna stadsbor valde nu att klä in sina hus i hyvlad panel och oljemåla dem gula med grå detaljer. Inte sällan gjordes det enbart mot gatan och de röda slamfärgade timmerfasaderna behölls mot gårdsmiljöerna, som att resultat av att oljefärgen var dyr i inköp. I till exempel Hjo, Vänersborg och Alingsås kan vi än idag se enstaka välbevarade kvarter där väggarna in mot gården är rödmålade medan fasaderna mot gatan är ljust oljefärgsmålade. 

Tack vare industrialiseringen under 1800-talet blev det betydligt enklare att såga brädor, och priset på panelbrädor sjönk. Järnvägen och ångbåtarnas snabbare transporter medförde att linoljefärgen blev billigare. Nu blev det överkomligt att klä husen i panel och den "nya" gula färgen blev vanlig i de svenska städerna och småorterna. Bevarade trästäder som Hjo, Mariestad och Göteborg har flera hus av den här karaktären.

En stadsgata med framför allt gula hus men ett rött med vitmålade knutar ligger kvar

Kyrkogatan i Mariestad sedd från söder. Här är ett rött hus bibehållet när de flesta husen har den karakterisktiska gula panelen.

Den gula kulören kom senare till allmogen på landsbygden än till städerna - här bibehölls de grå och röda husen in på 1900-talet.

Färgsätt huset

Länkar

Hålla hus - Västerbottens informationsportal för byggnadsvård, hushållning och samhällsutveckling

Länk till Hålla hus sida om Linoljefärg

Gysinge centrum för byggnadsvård

Länk till Gysinges sida om färgsättning

Byggnadsvårdsföreningen

Länk till artikeln Färgen genom tiderna

 

 

Senast uppdaterad: 2023-05-16 15:37