Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Färgsättning - arbetsgång

Ritning över ett hus med de olika fasaderna färgsatta i olika kulörer

Testa flera kulörsättningar på huset innan du börjar måla.

Att ta fram färgsättningen på ett hus är en lång process. Att måla om ett hus kostar en hel del och för att det ska bli rätt och du ska bli nöjd är det bra att följa några steg.

Gå inte direkt från ett litet färgprov hos färghandlaren till att måla din fasad. Det kan leda till oönskade överaskningar. Exempelvis kan ditt fina ljusgula färgprov bli till en starkt neongul fasad, den röda kulören på fönstren bli starkt rödrosa och den gröna turkos. Varför blir det så?

Varför ska du måla upp färgproverna stort?

När du målar upp kulören du valt på ett litet prov på en stor yta blir den på den stora ytan både kulörstarkare och ljusare. Det innebär att kulören kan bli helt annorlunda än vad du önskar.

Läs mer om detta i boken Färgen på huset av Karin Fridell Anter och Åke Svedmyr.

För att undvika detta ska till ska du följa dessa punkter:

 1. Ta fram flera olika färgsättningar.
 2. Testa färgsättningarna med färgpennor på en ritning på ditt hus. Se exemplet med Källnääs nedan.
 3. Måla upp ett eller två eller flera av kulörsättningarna du valt på en stor yta, minst 1x1 meter där fasad, foder och fönsterbågkulörerna är uppmålade. Ta en stor masonitskiva, sätt ihop brädor eller liknande. Det är bra att flytta runt skivan och se kulörerna i olika ljus och olika väderstreck.
 4. Välj den du blir glad av - det är ändå du som ska bo i huset och ska komma hem till varje dag. Notera dock att du kan behöva ansöka om bygglov vid ändring av färgsättningen. Ta kontakt tidigt med bygglovshandläggarna i din kommun - då vet du vilka förutsättningar du har inför ommålningen av ditt hus.
 5. När du valt vilka kulörer du vill måla med - välj en färg som är hållbar och passar underlaget. Har du en träpanel, välj linoljefärg eller slamfärg. Har du ett putsat hus, ta ett prov på vilken färgtyp du har och välj utifrån det. Läs mer här om olika färgtyper. Läs mer här om hur du väljer olika färgtyper.

Utifrån vilka kriterier ska du välja kulörer på ditt hus 

Innan du börjar välja kulörprover och målar upp prover och har roligt ska du lära dig om ditt hus. Gå igenom följande punkter:

 1. Lär dig allt om ditt hus - titta på gamla foton, ta fram ritningar. Läs på om arkitekt, byggmästare etc. Det finns inte all material om alla hus men sök och leta - då hittar man bra information. 

 2. Skrapa fram äldre färgsättningar, färgtrappor, på ditt hus. När man vet hur huset har varit färgsatt tidigare, har man en bra kunskap som man kan välja att förhålla sig till eller att bortse från...

 3. Läs på om den arkitekturstil ditt hus är byggt i. Vilka kulörer var vanliga, var satte man olika kulörer på olika delar av huset. Finns det lokala traditioner för ditt hus? Är du osäker, ring en bebyggelseantikvarie i kommunen eller på länsmuseet, eller ring någon av oss på Slöjd & Byggnadsvård.
 4. Titta på ditt hus - vilka material har det, vilka kulörer har materialen. Vilken kulör har fasadens olika delar idag, är plåten röd, svart, grön etc, har fasaden eller taket tegel eller betong och vilka kulörer har det, vilken kulör har skorstenen, grunden, hängrännor etc. Ska något av detta förändras inom en snar framtid eller ska det behållas. Det är viktigt att de befintliga kulörerna som ska vara kvar är med i färgsättningen - tänk helhet och inte delar!
 5. Titta på andra, liknande hus - med en färgsättning som du gillar. Ring på och fråga. Folk gillar när andra tycker om ens färgsättning och brukar inte ta illa upp. Är du blyg - ta foton och försök hitta kulörerna själv.

 6. Testa färgsättningar - börja med att kopiera upp en ritning på ditt hus och måla med färgpennor. Prova flera olika färgsättningar. Måla upp en helhet - panel, tak, skorsten, snickerier med foder och vindskivor, samt fönster/dörrar. Tänk på att en byggnad har ett stort antal detaljer som helheten består av och att de uppfattas tillsammans.

Nedan är ett exempel på hur man kan måla upp olika färgsättningar på ett och samma hus. Källnääs är huset där Slöjd & Byggnadsvård huserar. Det är målat i en rödbrun panelkulör som du ser på det tredje exemplet. Vad tycker du om de andra exemplen, hade någon av dom fungerat? Vilka hade du valt att måla upp förgprover på?

 • En ritning av ett stort trähus med färgsättning i gult med röda fönster
  Bild 1 av 4

  Källnääs i med gul fasad, mörkare beigegula foder och lister och röda fönster

 • Ritning av ett stort hus med vit fasad och vita fönster
  Bild 2 av 4

  Ritning över Källnääs med helvit fasad

 • Ritning på stort hus med röd fasad mörkgrå pelare och ljusgrå lister och fönster
  Bild 3 av 4

  Ritning över källnääs med mörkt rödbrun fasad, blågrå pelare och ljusgrå foder, bågar och dörrar

 • Ritning över stort hus med grå fasad, röda lister och gröna fönster och dörrar
  Bild 4 av 4

  Ritning över Källnääs med grå fasad, röda snickerier och foder samt gröna fönsterbågar och dörrar.

Senast uppdaterad: 2021-07-07 12:50