De grå husen
Kulörer hämtade från naturmaterial. Från vänster: Grön umbra 2002-Y20R, kromoxidgrön 3502-G, obränd terra 2020-Y20R, bladgrönt, järnoxidbrunt 8005-Y80R.
Hur färgsattes bebyggelsen under forn- och medeltid, och vad målade man med?
De första byggnaderna fick sina färger av materialen de var byggda i. De olika träslagens kulörer gick från gult och grått till brunt, rött och svart på timmer och spåntäckta tak. Halm och vass på taken grånade med tiden. De olika bergarterna gav olika kulörer - allt från ljust grått till mörka svarta.
Materialen var lokala vilket gav tydliga regionala skillnader i byggnadernas kulörer. På kalkstensrika platser byggdes hus i den lokala stenen vilket till exempel gav grå hus på Gotland och rödrosa på Kinnekulle.
Även kyrkorna uppfördes i lokala material. Deras stenfasader var ofta synliga men i vissa fall kläddes de med kalkputs. Det var vanligt att kyrkorna målades inuti men utsidan fick sällan någon färg. På vissa kyrkor har målade dekorationer under takfallet påträffats, ofta i röd ockra och i geometriska former.
De grå trähusen dominerade såväl landsbygd som städer långt in på 1700-talet. Så svaret på frågan i ingressen om vad husen målades med är alltså: de målades inte. Landsbygdens bebyggelse (bortsett från slott och herresäten) var omålad till 1800-talets mitt.
Bild ovan: Omläggning av vasstak på 1700-tals-ladugård i en skogsjordbruk i Falköping 2005.
Hur får du ledtrådar om hur ditt äldre hus har varit målat? |
Lyft på panelen och kika bakom - är timret silverfärgat grånat eller svart är det tydliga indikatorer på att det inte har varit målat, eller stått en längre tid utan panel. Är timret svart och ser lite bränt ut - då har det utsatts för så kallad solbränning Är timret rödfärgat med slamfärg har det sannolikt varit omålat från början och sedan rödfärgats och därefter försetts med panel. |