Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

1930-tal - ljusgul putsad fasad med röda fönsterbågar

Ett stort putsat tvåfamiljshus från 1930-talet med gul fasad

Villan är en tidstypisk representant för 1930-talets påkostade putsade villor. Den är ett exempel på ett tvåfamiljshus med gul putsad fasad och fönsterbågar i rött. Läs mer om färgsättningen här!

1930-talets villaarkitektur i funkisstil är vanligen strama och de putsade husen hade mycket få detaljer. Kulörerna är ofta ljusa men inte bleka.

Den här aktuella villan är en tidstypisk och väl bevarad 1930-talsvilla belägen i Kungsladugård i Göteborg. Här har den putsade fasaden fått en gul kulör och fönsterbågar och -karmar en röd kulör. Dörren är fernissad trä och smidda järndetaljer målade i svart. 

Järnoxidgult och engelskt rött

Färgprov med gul fasad och röda fönster

Den stora rutan betecknar fasadens kulör - denna är målad i järnoxidgul. Fönster,bågar och karm engelskt rött.  I tabellen nedan syns delarna baskulör gentemot andelen vit grundfärg. Färgförslaget nedan är inte exakt utan är en uppskattning.

Byggnadsdel Pigment Riksantikvarieämbetet kulturkulör Bas % Vit % Svart % NCS-kod
Fasad Järnoxidgul 6A-920 25 75 - 1030-Y20R
Fönsterbåge och karm Engelskt rött 2C-48A 80 15 5 5040-Y80R 
Putsad byggnad i gult vilande på berg och en hög stengrund

Exempelhuset sett från trädgårdssidan med fint rundat fönsterparti. Notera även den höga stensockeln och den lite för ljusa grunden.

Senast uppdaterad: 2022-01-05 13:03