Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

1930-tal - ljusgul putsad fasad med röda fönsterbågar

Ett stort putsat tvåfamiljshus från 1930-talet med gul fasad

Villan är en tidstypisk representant för 1930-talets påkostade putsade villor. Den är ett exempel på ett tvåfamiljshus med gul putsad fasad och fönsterbågar i rött. Läs mer om färgsättningen här!

1930-talets villaarkitektur i funkisstil är vanligen strama och de putsade husen hade mycket få detaljer. Kulörerna är ofta ljusa men inte bleka.

Den här aktuella villan är en tidstypisk och väl bevarad 1930-talsvilla belägen i Kungsladugård i Göteborg. Här har den putsade fasaden fått en gul kulör och fönsterbågar och -karmar en röd kulör. Dörren är fernissad trä och smidda järndetaljer målade i svart. 

Järnoxidgult och engelskt rött

Färgprov med gul fasad och röda fönster

Den stora rutan betecknar fasadens kulör - denna är målad i järnoxidgul. Fönster,bågar och karm engelskt rött.  I tabellen nedan syns delarna baskulör gentemot andelen vit grundfärg. Färgförslaget nedan är inte exakt utan är en uppskattning.

Byggnadsdel Pigment Riksantikvarieämbetet kulturkulör Bas % Vit % Svart % NCS-kod
Fasad Järnoxidgul 6A-920 25 75 - 1030-Y20R
Fönsterbåge och karm Engelskt rött 2C-48A 80 15 5 5040-Y80R 
Putsad byggnad i gult vilande på berg och en hög stengrund

Exempelhuset sett från trädgårdssidan med fint rundat fönsterparti. Notera även den höga stensockeln och den lite för ljusa grunden.

Senast uppdaterad: 2022-01-05 13:03