Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

1920-talsklassicismen

Radhus i trä med flera fasadkulörer och rött tak.
dekorativ

Från vänster: Falu röd mörk 5040-Y80R, järnoxidbrun 8010-Y90R, grön umbra 5010-G50Y, ultramarinblå 4030-R80B, guldocker 3050-Y20R-

Efter första världskriget börjar en ny era. Husen som byggs nu görs färgglada, men kulörerna är mättade och behärskade. Ockragult, rosa, rött och brunt blir populärt.

I reaktion mot den "svulstiga" jugenden och "inåtvända" nationalromantiken inspirerades arkitekterna ånyå av förebilder från antiken och renässansen såväl från Sverige som från Europa. Den svenska 1700-talsklassicismen och empiren från början av 1800-talet var stora inspiratörer. 

Typritningar för villor togs fram av Statens byggnadsbyrå. Egnahemsrörelsen växte lavinartat och självbyggeriet med statliga lån blev en viktig del i den allt ökande villabebyggelsen.

Trädgårdsstäderna i England var förebilden för de nya villaområdena, snirkliga gator, uppvuxna träd – husen fick inte sällan namn som Enebo.

Kataloghus, Borohus mfl startade upp – ett stort antal villor i en mängd olika prisklasser erbjöds. Allt från en ritning för självbyggeri till nyckelfärdiga hus erbjöds.

1920-talets arkitekter återanvänder klassicismens grepp med tympanonfält, kolonner. Hörnpilastrarna var typiska för tiden. Fönsterluckor är något nytt – gärna i avvikande kulör. Typiskt för tiden är att man följer färgsättningsregeln med tre kulörer men gärna tillsätter ytterligare en till någon detalj eller annat som man vill framhäva.

  • Ett rött parhus med ljusa knutar och brant tegeltak
    Bild 1 av 2

    Änden av en längre radhuslänga från 1920-talet i Kungsladugård i Göteborg. Notera vilken skillnad de olika färgsättningarna på foder och lister gör. Foto: Lisa Molander.

  • En stor gul villa med grå knutar och röda dörrar.
    Bild 2 av 2

    Den tydligt klassicistiska villan i ljus färgsättning ligger i Hagen i Göteborg. Foto: Lisa Molander.

Senast uppdaterad: 2023-05-16 17:12