Webbplatsen använder antigen IE11 eller teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Skip to main content

1920-talsklassicismen

Radhus i trä med flera fasadkulörer och rött tak.

dekorativ

Från vänster: Falu röd mörk 5040-Y80R, järnoxidbrun 8010-Y90R, grön umbra 5010-G50Y, ultramarinblå 4030-R80B, guldocker 3050-Y20R-

Efter första världskriget börjar en ny era. Husen som byggs nu görs färgglada, men kulörerna är mättade och behärskade. Ockragult, rosa, rött och brunt blir populärt.

I reaktion mot den "svulstiga" jugenden och "inåtvända" nationalromantiken inspirerades arkitekterna ånyå av förebilder från antiken och renässansen såväl från Sverige som från Europa. Den svenska 1700-talsklassicismen och empiren från början av 1800-talet var stora inspiratörer. 

Typritningar för villor togs fram av Statens byggnadsbyrå. Egnahemsrörelsen växte lavinartat och självbyggeriet med statliga lån blev en viktig del i den allt ökande villabebyggelsen.

Trädgårdsstäderna i England var förebilden för de nya villaområdena, snirkliga gator, uppvuxna träd – husen fick inte sällan namn som Enebo.

Kataloghus, Borohus mfl startade upp – ett stort antal villor i en mängd olika prisklasser erbjöds. Allt från en ritning för självbyggeri till nyckelfärdiga hus erbjöds.

1920-talets arkitekter återanvänder klassicismens grepp med tympanonfält, kolonner. Hörnpilastrarna var typiska för tiden. Fönsterluckor är något nytt – gärna i avvikande kulör. Typiskt för tiden är att man följer färgsättningsregeln med tre kulörer men gärna tillsätter ytterligare en till någon detalj eller annat som man vill framhäva.

  • Ett rött parhus med ljusa knutar och brant tegeltak
    Bild 1 av 2

    Änden av en längre radhuslänga från 1920-talet i Kungsladugård i Göteborg. Notera vilken skillnad de olika färgsättningarna på foder och lister gör. Foto: Lisa Molander.

  • En stor gul villa med grå knutar och röda dörrar.
    Bild 2 av 2

    Den tydligt klassicistiska villan i ljus färgsättning ligger i Hagen i Göteborg. Foto: Lisa Molander.


Senast uppdaterad: 2023-05-16 17:12