Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Om Slöjd & Byggnadsvård

Välkommen till en mötesplats med utställningar, fackbibliotek, kurser, butik, gratis rådgivning med mera. Här finns mycket för dig med intresse för alltifrån slöjd och bebyggelsehistoria till hantverk och hållbara material.

Delad kunskap är dubbel kunskap

Vi har funnits på Nääs i Lerums kommun sedan 1990 då portarna till Byggnadsvård Nääs slogs upp – landets första byggnadsvårdscentrum. I samverkan med Slöjd i Väst utvecklades verksamheten ytterligare och under 2011 bytte vi namn till Slöjd & Byggnadsvård. Vi driver nu ett resurscentrum för både slöjd och byggnadsvård. 

Slöjd & Byggnadsvård är en del av kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen. I kulturförvaltningen samlas kompetens inom olika konstformer, natur- och kulturarv, drift av besöksmål samt kulturella horisontella perspektiv såsom hållbarhet, tillgänglighet och barn och unga. Förvaltningen bildades 1 januari 2020 och är en sammanslagning av de tidigare förvaltningarna Kultur i Väst och Västarvet. Läs mer här: www.vgregion.se/kulturforvaltningen.

Vi vill utveckla slöjd och byggnadsvård som näring, kulturarv och kunskapsförmedlare. Utgångspunkten har vi i vårt kulturarv och i sunda och hållbara material, material som fungerat genom decennier och som fortfarande är bland de bästa man kan välja. 

Hos oss får du tips om duktiga hantverkare och hjälp med att hitta bygg- och slöjdmaterial som varuhusen tror inte finns. Känn på ull och lindrev i materialutställningen, läs om tovning och lerklining i biblioteket, köp kardor och linoljefärg i butiken eller lär dig fönsterrenovering och nåltovning på någon av våra kurser.

Utställning

I Källnääs utställningshall finns en produktmässa med bra produkter för huset. Här hittar du utvalda leverantörer och producenter. En annan del av utställningen är ett ”materialbibliotek”, där man kan känna på sunda material, idealiska för slöjd och byggnadsvård. Varje sommar finns också en tillfällig utställning. Klicka här för att komma till våra utställningssidor!

Bibliotek

Byggnadsvårds- och slöjdbiblioteket – är ett förnämligt specialbibliotek med ca 70 hyllmeter facklitteratur, handböcker, varukataloger, filmer, med mera. Hit kan man vända sig med förfrågningar, för fjärrlån eller studier på plats. Biblioteket är ett viktigt redskap i vårt arbete. Klicka här för att komma till sidan om vårt bibliotek och sök i bibliotekskatalogen!

Butik

Butiken är en pedagogiskt viktig del av Slöjd & Byggnadsvård, en plats för rådgivning och service. Här kan man handla varor men även hyra utrustning. En självklar plats att vända sig till när man behöver bra byggnadsvårdsprodukter och slöjdmaterial och men också råd kring dessa. Klicka här för att komma till vår butik!

Rådgivning

Vi erbjuder kostnadsfritt rådgiving till gamla och nya husägare, slöjdare och företagare. Vi har kompetens inom byggteknik, energilösningar för äldre hus, kulturhistoria, färg & måleri, trä- och metallslöjd och textilslöjd. Du ringer, mailar eller ännu hellre bokar en tid för en timmes rådgivning. Mycket kan vi svara på direkt, annat kräver efterforskning. Klicka här för att komma till vår rådgivningssida!

Kurser

Vi har stor kursverksamhet inom slöjd, byggnadsvård och ekologiskt bygge. De flesta kurserna hålls på Nääs men några är också på andra platser. Klicka här för att komma till vår kurssida!

Information och öppettider

Vi tar gärna emot studiebesök och erbjuder visningar av verksamheten. Kontakta ulrika.a.lindh@vgregion.se eller 0735 54 44 74 för att boka. 

Kontakta oss

slojdochbyggnadsvard@vgregion.se
010-441 43 60

Vi som jobbar på Slöjd & Byggnadsvård

Linda Alexandersson

Butiksansvarig
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Kristina de Rooij

Kundrådgivare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Linda Grey

Byggnadsantikvarie
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Chico Hovedskov Crafoord

Rådgivning
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Jan Johansson

Enhetschef
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Ulrika Lindh

Byggnadsantikvarie, samordnare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Lisa Molander

Byggnadsantikvarie Tjänstledig 20230911-20240630
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Lena Svensson

Bibliotekarie
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2024-01-12 10:33