Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Bebyggelse i Västra Götalandsregionen

Runt om i Västra Götaland finns fantastiska byggnader och hus! De tillhör det byggda kulturarvet som är skapat av oss människor och väcker ofta minnen och känslor. Charmiga äldre trähus, idylliska torpmiljöer, kyrkor från medeltiden eller bostadsområden från 1960-talet - alla berättar de för oss om sin tid och sin del av historien.

Bondeherrgård

Bondeherrgårdar

I antologin Bondeherrgårdar – den nyrika bondeklassens gårdar 1750–1850 berättas historien om de herrgårdsliknande gårdar som nu står som monument över bondesamhällets storhetstid.

Abba och antifascister på Parkudden i Tranemo

Festplatsen Parkudden i Tranemo har en spännande historia. Här har Abba uppträtt på ett lastbilsflak, här har arbetarrörelsen samlats inför första maj-tåg och husets arkitekt var också konstnär och skomakare!

Historien om ett torp

Solliden är en av de bäst bevarade torpmiljöerna vi har i vårt län. Det var det första torpet i landet att bli förklarat som byggnadsminne 1985.

Fyra platser 40 år senare

I en studie har vi följt upp byggnadsinventeringar från början av 1970-talet på fyra olika platser. Var har hänt under denna tid? Vilka hus har försvunnit? Hur har de förändrats?

Hus med historia

Med hjälp av engagerade hembygdsföreningar, skickliga hantverkare och rådgivande antikvarier har ett femtiotal kulturhistoriskt värdefulla byggnader i Västra Götaland restaurerats.

Dramatiska innertak i 1700-talets kyrkor

Många kyrkor i Västsverige byggdes om under 1700-talet och fick då trävalv som bemålades. Och just bemålade trävalv är något som är väldigt typiskt för Västra Götaland.

Husen som blev över

Överallt på landsbygden hittar man dem - hönshus, lador, smedjor, vedbodar med mera. Hus som kanske inte längre behövs.

Skola i Hajom

Skolans kulturarv - en inventering

Klassrum, bänkar och korridorer, alla har vi varit där. Alla har vi en relation till skolan. Det tog Marks kommun fasta på i jobbet med sitt nya kulturmiljöprogram - och man gav Västarvet i uppdrag att inventera kommunens skolor.

Hus, människor och minnen

"Hus, människor, minnen" är ett praktverk till bok som berättar Västra Götalands läns historia genom dess byggnadsminnen.

Ja, det kommer mer!

Vi publicerar löpande nya artiklar. Har du tips eller idéer om något du tycker att vi borde skriva om så hör gärna av dig till: kulturutveckling.kommunikation@vgregion.se

Senast uppdaterad: 2022-07-01 16:22