Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

De röda husen

Ett lågt rött trähus med torvtak

Slamfärg, tegel och samhällets förändringar

Tegel var ett exklusivt byggnadsmaterial som udner medeltiden uteslutande användes i slott, kyrkor och riktigt påkostade privathus. Det var vanligt i Skåne och Danmark och tog sig långsamt norrut i takt med att hantverket och spred sig.

Eftersom det var exklusivt eftersträvade de som byggde i materialet att husen i tegel skulle vara starkt röda. För att ytterligare förstärka tegelkaraktären avfärgades tidvis tegefasaderna med starkt röd färg och fogarna målades vita. Fönster och andra detaljer skulle vara ljusa för att imiterande sandstenens grå kulör.

I en omvärld där hus inte målats framstod sannolikt de röda husen som synnerligen avvikande och eftertaktansvärt. Att måla sitt hus var dyrt och en lyx och onödigt eftersom materialen i husen klarade sig bra utan. 

Från 1500-talet kom Falu koppargruva att sälja sin restprodukt efter kopparbrytningen som pigment - det blev sedemera ett förhållandevis billigt sätt att imiterade de eftersträvandsvärda tegelhusen.

Klicka här för att läsa mer om Falu rödfärgs historia

Från 1600-talet började de mer förmögna måla sina trähus med slamfärg. De målade timret rött och knutlådor och foder grå. Den grå färgen skulle imitera tegelhusens kalkstensdetaljer. Detta spred sig under slutet av 1700-talet och på 1800-talet över hela landet

ett litet rödfärgat hus med gula foder och bågar

Ett tidstypiskt färgsatt litet bostadshus beläget på Sundsby säteri, Tjörn. Notera att här saknas den så typiska grå kulören som imiterar sandstenen. Se färgsättningen i länken nedan.

Hur kommer då de vita knutarna in i det hela?

De vita knutarna är sannolikt en imitation/utveckling av de gråmålade knutbrädorna som i sin tur skulle imitera tegelhusens kalkstensdetaljer. Under nationalromantiken runt sekelskiftet 1900 togs traditionen med ljusa knutlådor upp. Eftersom husen vanligen inte timrades vid den här tiden skapades den målade "knuten" - hörnet. Den grå kulören ljusades ned till närmare vit, sannolikt för att ytterligare framhäva de vita knutarna.

  • Ett lågt rött hus med mörkgrå knutlådor och torvtak
    Bild 1 av 2

    Torp med rödfärgad panel och inklädda mörkgrå knutlådor. 

  • Rött hus med vita knutar
    Bild 2 av 2

    Torpet Solliden utanför Vänersborg uppvisar den typiska röda slamfärgen och de vita knutarna. Här är också fönsterfoder och -bågar vita. 

Färgsätt huset

Senast uppdaterad: 2022-01-12 10:23