Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Knut – ett slöjdarliv

Leende äldre man som sitter i en träslöjdssal och täljer.

Årets sommarutställning på Nääs handlar om träslöjd och legendaren Knut Östgård som fyllt 80 år i vår. Här blandas färgstarka berättelser med egna föremål och tekniker – möt ett unikt slöjdarliv i brytpunkten mellan det gamla och det nya.

Mästerslöjdaren Knut Östgård föddes 1944 och växte upp på en gård i Nordnorge under efterkrigstiden. Där var självhushållning fortfarande viktigt, slöjden var en naturlig del av vardagen. Knut och hans syskon fick lära sig att sticka sina egna strumpor och att lappa kläder. Behövdes nya stegar på gården byggde man dem, och när Knuts ena skida bröts av fick han själv lära sig tekniken för att laga den. 

Som nybliven 80-åring jobbar Knut mest hela dagarna i sin verkstad i Lerumsvillans källare. Innan pensionen arbetade han som hemslöjdskonsulent på Nääs. Under sitt liv har han träffat människor som burit med sig kunskaper från hela 1900-talet, ofta överförd från flera generationer. Att sprida äldre tekniker, material, processer och verktyg har varit en viktig del i hans arbete.

Knuts uppväxt och arbetsliv har gett honom ett förhållande till slöjden som få har i dag. I utställningen blandas historier om galna projekt och personliga möten. Allt ramas in av hans egna slöjdföremål, tekniskt skickligt utförda, med utgångspunkt i det färska träet och de skärande verktygen. Inspirationen kommer inte sällan från gamla tider. Knut Östgård lever, och har levt, ett slöjdarliv, ständigt i brytpunkten mellan det gamla och det nya.

"Herregud va' jag fått ur mig"
(Knut Östgård, efter att ha gått igenom sina pärmar med gamla projekt.)

När: 30 april–30 september 2024
Var: Slöjd & Byggnadsvård, Nääs. Otto Salomons väg 4, Floda

Utställningen är producerad av hemslöjdskonsulenterna i Västra Götalandsregionen.

Knutmärkta aktiviteter

Här hittar du extramaterial och aktiviteter kopplade till sommarutställningen Knut – ett slöjdarliv.

Hör Knut Östgård berätta

Inför utställningen har vi gjort en intervju med Knut Östgård, hemma i hans villa i Lerum. Här berättar han själv om människor han mött och lite av det han upplevt under ett unikt slöjdarliv i brytpunkten mellan det gamla och det nya Lyssna på Knut – ett slöjdarliv (podd) i PodBean...

Se Knut Östgård slöjda

Här kan du se ett par exempel på hur Knut jobbar, i korta YouTube-klipp.
Knut slöjdar en sked
Knut slöjdar en björkvisp

Boka gruppvisning och täljworkshop

Söker du en spännande slöjdaktivitet till din skolklass, arbetsplats eller förening? I samband med årets sommarutställning kan du boka guidade visningar och täljworkshops för grupper. Mer info och kontaktuppgifter hittar du här...

Köp Knuts slöjd

Föremålen i utställningen är till salu. De kan tingas via personalen, men affären görs med Knut efter utställningens slut i oktober. 

Vill du handla direkt så finns flera av Knuts slöjdade alster även i butiken

Gå någon av våra kurser

Senast uppdaterad: 2024-06-03 15:53