Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

1920-tal - ljusgul fasad med grå och röda detaljer

Ett stort gult trähus med grå och röda detaljer

Villan är en tidstypisk representant för 1920-talets villabebyggelse med klassicistiska detaljer . Den är ett exempel på större enfamiljshus med träpanel i ljus gul kulör, foder och fönsterbågar i ljusgrått och röda dörrar. Läs mer om färgsättningen här!

1920-talets villaarkitektur är lekfull med flera olika detaljer hämtade från arkitekturhistorien. Vanligast är klassicistiska inslag såsom stilicerade pelare, typmanonfält mm. Kulörerna är ofta mustiga och vågade, en reaktion på jugendens ljusa kulöridéal men i vissa fall ljusa och inspirerade av 1700-talets klassicistiska arkitektur.

Den här aktuella villan är en tidstypisk och väl bevarad 1920-talsvilla belägen i Hagen i Göteborg. Här har huset färgsatts med två hudukulörer, gult och grått och en tredje, röd, accenturerar dörrarna. En fin detalj är att kulörerna har använts även på trätrapporna, den grå på steg och handledare och den gula på räcket. 

Järnoxidgult och grå umbra

Färgprov med ljus fasadkulör och grå och röda detaljer

Den stora rutan betecknar fasadens kulör - denna är målad i en ljus järnoxidgul. Knutbräder, övriga listverk, dörr- och fönsterfoder samt fönsterbågar är målade i en ljus grå umbra. Dörrar med karmar är målade i en järnoxidröd kulör. I tabellen nedan syns delarna baskulör gentemot andelen vit grundfärg. Färgförslaget nedan är inte exakt utan är en uppskattning.

Byggnadsdel Pigment Riksantikvarieämbetet kulturkulör Bas % Vit % Svart % NCS-kod
Fasad Järnoxidgul 7A-920 10 90 - 1020-Y20R
Listverk, foder mm Grå umbra 5A-36 40 60 - 3000-N  
Fönster, dörr Järnoxidrött 3A-225 70 30 - 4050-Y90R

 

Senast uppdaterad: 2022-01-04 14:07