Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Sök information om ditt hus

Foto från 1920 ca där fyra personer står och två sitter framför ett hus med glasveranda, omgivningarna visar landsbygd och skog i närheten

Är du nyfiken på hur ditt hus sett ut från början eller söker ritningar på ändringar? Här hittar du goda tips och länkar.

Foton

Hittar du gamla foton på ditt hus är det en guldgruva för information om vad som hänt med huset, hur det sett ut men också vilka som kan ha bott där. Ett bra tips är att höra med de som tidigare bott i huset men också hos grannar och andra. 

Här hittar du länkar till flera olika sidor med foton på hus, gatusträckningar mm i regionen:

Digitalt museum

Klicka här för att kommat till Digitalt museums söksida

På sidan kan du söka bland större delen landets museers fotosamlingar.

Carlotta - Göteborgs stadsmuseums bildsök

klicka här för att komma till Carlottas söksida

Skriv in sökord i fältet i övre högra hörnet. Ett tips är att skriva gatunamnet utan gatunummer, då dessa ofta har förändrats och minskar möjligheterna till träffar.

Kringla - Riksantikvarieämbetet

Klicka här för att komma till Kringlas söksida

I Kringla kan du söka i flera av Sveriges museers och arkivs samlingar. Här hittar du information om fornlämningar, byggnadsminnen, kyrkor, föremål och fotografier.

Kartbilder och flygfoton - kartbild.com

Klicka här för att komma till kartbild.com 

Här kommer man direkt in i en karta från mitten av 1800-talet som täcker större delen av södra Sverige (dock saknas Göteborg och Bohuslän). Zooma ut och hitta det område du söker. Klicka i de kartor du vill titta på i det lilla verktyget till höger. 

Ritningar

Bygglovsritningar är en fantastisk källa till information. De ligger samlade i respektive kommuns arkiv och är inte alltid tillgängliga digitalt. Här under listas de kommuner där du kan söka eller beställa material digitalt:

Ale kommun E-arkiv

Göteborg kommun sök bygglovhandlingar

Partille kommun E-arkiv

Skövde kommun Ritningsarkivet

Meddela oss gärna om det är några fler kommuner i Västra Götaland som har sitt ritningsarkiv digitalt!

Är inte din kommun med i listan - kontakta bygglovsavdelningen så kan de hjälpa dig.

Arkiv och kartor

Riksarkivet/Landsarkivet digitala forskarsalen

Klicka här för att komma till söksidan på Riksarkivet/landsarkivet

Ett tips är att söka på fastighetsbeteckning, exempelvis Partille 3:13. Delar av arkiven är digitaliserade och går att se på datorn, andra delar får man åka till respektive arkiv för att få tillgång till.

Lantmäteriets historiska kartor

Klicka här för att komma till Lantmäteriets historiska kartor

Klicka på Gå till Historiska kartor i högra övre hörnet. Då kommer du till söksidan med en karta och sökrutor till vänster. Börja med att lägga in Län, Kommun och Ort - då får man ofta meddelande att utsnittet är för stort. Zooma in på kartan och klicka på sök. Ett nytt fönster öppnas med sökresultatet. För att öppna kartorna krävs ett plugin - har du inte det kommer det upp en sida där du kan ladda ned det på din dator. 

Senast uppdaterad: 2023-03-29 10:37