Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

1700-1800-tal - gult hus med grå foder och fönster

gult hus med grå fönster och dörrar

Färgsättning inspirerad av de franska och italienska gula palatsen i sandsten eller ljusgul kalkputs. Gulmålad panel med grå fönster och dörrar, ett exempel på färgsättning som funnits på bostadshus från 1700-talet till idag. Läs mer om färgsättningen här!

Färgsättningen var från 1700-talet vanlig på högreståndsbyggnader och där ägarna hade medel att sätta panel och måla sina hus med den importerade linoljefärgen. Ju billigare linoljefärgen blev desto fler trähus panelades och målades gula under andra halvan av 1800-talet blev den så kallade panelarkitekturen vanlig såväl i städer som på landsbydgen. Den gula kulören blev dock vanligast i städerna.

Exempelhuset är en av byggnaderna vid Gunnebo slott i Mölndal. Byggnaden är uppförd i trä och har ljust gulmålad panel med grå fönster och dörrar och har rött lertegel på taket. Notera de fint målade blinddörrarna på bilden ovan.

Guldocker och grått

gul fasad och grå fönster och foder

Den stora rutan betecknar fasadens och fodrens kulör i ljusgult. Fönsterbågar och dörrar är målade i den klassiska sandstensimiterande grå umbra. I tabellen nedan syns procentantalet av baskulören gentemot andelen vitt och svart. 

Byggnadsdel Pigment Riksantikvarieämbetet kulturkulör Bas % Vit % Svart % NCS-kod
Fasad Guldocker 6A-94 15 85 - 1020-Y20R
Foder, fönster, dörr mm Grå umbra 5A-36 40 60 - 3000-N
gult hus med grå fönster och dörrar

 

Senast uppdaterad: 2022-09-08 15:48