Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

1930- 40-talet - funktionalism

En stor putsad villa i gult och med röda fönster.
dekorativ

Från vänster: Bruten vit 0502-Y, kromoxidgrön 3020-G20Y, obränd terra 1020-Y20r, järnoxidgul 2030-Y20R, kromoxidgrön 3010-G50Y.

Sommaren 1930 anordnas en nationell utställning i Stockholm över arkitektur och formgivning, som får väldigt stor betydelse. Med utställningen får den nya stilen modernism/funktionalism sitt genombrott.

Stilen är en tydlig motreaktion mot det tidiga 1900-talets arkitekturtrender och färgglädje. Fasaderna målas i brutet vita eller bleka färger. Fönstersnickerierna är ofta vita men rött, brunt och grönt förekommer också.

En liten gul villa med röda detaljer.

Den lilla gula trävillan har tydliga klassicistiska drag men uppfrödes långt in på 1930-talet. Foto: Lisa Molander.

Vad gäller de flesta villor som byggs var 1920-talsvillan fortfarande populär. En stor förändring skedde dock – fönstren förlorade sina spröjsar och fick ofta upp till 4 lufter. Fasaderna förlorade sina dekorationer och slät panel var vanlig men det var den putsade fasaden som var populärast. Det innebar att flera trähus fick reverterade fasader.

De som vågade satsade på den nya funkisstilen – hela stadsdelar bebyggdes med villor som på bilden eller radhus med liknande formspråk. Här är det extra viktigt att se hus resten av husen i området är färgsatt eftersom de ursprungligen färgsattes som en helhet. Fram till nu hade villorna färgsatts mer eller mindre separat.

En stor vit villa i vit putsad fasad och gröna fönster.

En synnerligen tidstypisk och påkostad funkis-villa i Kungsladugård i Göteborg. Foto: Lisa Molander.

Fasaderna skulle vara lätta och luftiga och fönstren skulle vara stora och gärna sitta i hörn för att ge huset en ytterligare lätthet. Detta  präglade även färgsättningen vars ljusa kulörer skulle accentuera byggnadens proportioner och fina hantverk.

Fönstrens former skulle spgla rummens användning. De stora fönstren i hörnen på bilden visar på att det är ett sällskapsrum innanför. Det medför att ett hus kunde ha ett stort antal olika former och storlekar på fönster. Exempelvis kunde en trappa markeras med flera liggande lufter skapande ett fönsterband på höjden.

Eterniten blev populär både som praktiskt ”underhållsfritt” material – men även ett lätt sätt att få till en slät funkis-fasad på ett äldre hus.

Senast uppdaterad: 2023-05-17 19:38