Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

1880-tal - ljust brun umbra med gröna fönster

Gul villa med rött tak, bruna snickerier och gröna fönster
  • Ett stort hus med vitmålad snickarglädje och rött tak
    Bild 1 av 2

    Byggnaden före, fotograf: Thomas Carlquist

  • Ett stort gult hus med rött tak, ljusbruna snickerier och gröna fönster
    Bild 2 av 2

    Här har byggnaden målats om med sin nya kulör, fotograf: Thomas Carlquist

En tidstypisk representant för 1880-talets villabebyggelse med snickarglädje. Panelen är målad i en ljust brun umbra, fodren har fått en mörkare brun umbra och fönsterbågarna är gröna. Läs mer om färgsättningen här!

Villan byggdes 1888 efter ritningar av arkitekt Frans Adolf Wahlström. 

Byggnaden hade under lång tid varit vitmålad och var som sådan förhållandevis osynlig i stadsmiljön där de flesta byggnader hade någon form av kulör. Byggnaden ligger i en fyrvägskorsning i en tätort och är väl synlig. För att ge byggnaden den plats i stadsmiljön som den förtjänar kontaktade ägarna Västergötlands museum för hjälp. Den erfarne Thomas Carlquist, med ett stort antal färgsättningar av den här typen av byggnad i ryggen, tog sig an projektet och resultatet är praktfullt!

Thomas Carlquist, antikvarie vid Västergötlands museum, skriver:
"Huset hade varit enfärgat vitt (fasad, fönster, allt) under de senaste ca 40 åren, när den nya ägaren kontaktade länsmuseet för råd om ommålning. Ett gammalt svartvitt foto gav viss vägledning, och vid skrapning kunde fasad- och list/foderkulörer återfinnas ganska tydliga. De flesta fönster var utbytta. Inga äldre färger fanns kvar, varför vi tog fram två tänkbara förslag till fönsterkulör, varvid ägaren föredrog den gröna kulören. Lägg märke till att pigmentet brun umbra är detsamma på fasader och listverk, skillnaden är ljusheten, som åstadkoms genom olika inblandningar av vitt. Förfarandet var vanligt på 1800-talet, och bidrar till att de olika kulörerna harmonierar väl med varandra."

Brun umbra och zinkgrönt

 
två bruna och en grön kulör sammanfogade i kvadrater.

Den stora rutan betecknar fasadens kulör - denna är målad i en ljust brun umbra. Knutbrädor, övriga listverk, dörr- och fönsterfoder är målade i en mörkare brun umbra. Fönster och dörrar med karmar är målade i en mörk zinkgrön kulör. I tabellen nedan syns delarna baskulör brun umbra gentemot andelen vit grundfärg. 

Byggnadsdel Pigment Riksantikvarieämbetet kulturkulör Bas % Vit % Svart % NCS-kod
Fasad Brun umbra  7A-39  25 75 - S 2020-Y10R
Listverk, foder mm Brun umbra  3A-39 70 30 - S 4020-Y20R
Fönster, dörr Zinkgrönt  1B-65 95 - 5 S 8010-G30Y
Senast uppdaterad: 2022-01-05 09:59