Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Besök Slöjd & Byggnadsvård

två personer sitter på ett verandaräcke och med rött hus i bakgrunden

Välkommen till en mötesplats med utställningar, fackbibliotek, kurser, butik, gratis rådgivning med mera. Här finns mycket för dig med intresse för alltifrån slöjd och bebyggelsehistoria till hantverk och hållbara material.

Slöjd & Byggnadsvård ligger i de vackra omgivningarna på Nääs, vid Nääs slott! Det är lätt att spendera en dag eller en helg på Nääs. Här finns utöver Slöjd & Byggnadsvård även promenader, bad, konst och konsthantverk, restauranger, kafé och Nääs slott med trädgårdar och vårt egna seminarieområde att upptäcka.

Tillgänglighet för besökare:
Vi finns med i Tillgänglighetsdatabasen. Här är samtliga entréer, trappor, ramper och parkeringar avbildade på foto. Här är en länk till vår sida i Tillgänglighetsdatabasen.

Promenader

På Nääs kan du promenera både bland husen och i den vackra naturen. Det finns stigar och promenadvägar som är barnvagnsvänliga och det finns vacker lövskog att strosa i.

Nääsområdet har en mobilguide där du kan läsa om de vackra husen på området. Klicka på knappen nedan för att komma till guiden.

Prismavg mobilguide

Vill du ta en långpromenad kan du gå runt Sävelången, en sträcka på åtta kilometer.

Ni hittar Slöjd & Byggnadsvård i Källnääs och Konsthantverkarna i Mellannääs. Våra kurser har vi oftast i Slöjdseminariet. 

Nääs Slott

Jacob von Utfall, direktör vid Ostindiska kompaniet, lät på 1700-talet bygga om slottet till ett litet gustavianskt palats, som då enbart hade en våning och torn. Han uppförde dessutom flygelbyggnaderna. Nääs drevs som ett storskaligt jordbruksexperiment med bl. a. stora humleodlingar.

Peter Wilhelm Berg, grosshandlare och innovativ fabrikör lät bygga till en våning på slottet samt startade väveri på Nääs fabriker i Tollered. Han uppförde också alla ekonomibyggnader på området och drev Nääs som en stor och framgångsrik skogs- och jordbruksegendom.

August Abrahamson, grosshandlare i korta varor, lät bygga om slottet både in- och utvändigt. Huvudbyggnaden fick en för sin tid enastående modern och påkostad inredning. Slottsparken anlades efter ritningar av Knut Forsberg och ansågs vara en av landets vackraste privatägda trädgårdar. August Abrahamson startade och lät bygga hela seminarieområdet med byggnader för slöjdskolan på Nääs. Nääs slott och seminarieområde består idag av totalt 12 byggnader. Hela området är byggnadsminnesmärkt.

Parkområdet och skogen kring slottet och seminariet är naturreservat med fantastiska ekpartier som bl.a. bebos av den utrotningshotade Läderbaggen. Genom testamentet efter August Abrahamson förvaltar August Abrahamsons Stiftelse (AAS) egendomen Nääs, som omfattar 1 500 hektar skog och mark, närmare 70 byggnader och slöjdseminarieområdet. Stiftelsen har staten som huvudman.

Läs mer om Nääs historik på Nääs slotts hemsida här!

Under sommarhalvåret och helger är Nääs slott med sin unika 1800-tals inredning öppet för visningar.

Vill du veta mer eller boka en guidning? Klicka här!

Tollereds bruksort med Nääs Fabriker

Bruksorten Tollered formades kring Nääs Fabriker (bomullsspinneri, yllespinneri och väveri) som grundades 1833 av ägarna till Nääs Slott. Läs mer om bruket och Tollered på Wikipedia!

Nääs Konsthantverk

Galleriet visar regelbundet utställningar av nutida nordiska konstnärer. Här finns också ett rum för att exponera mer processinriktade utställningar. På tredje plan finns en studio för gästande konstnärer. I butiken finns konsthantverk av hög kvalitet från ett trettiotal konstnärer ifrån olika delar av Sverige. Kaféet med uteservering erbjuder gott fika med rättvisemärkt kaffe. Klicka här för att komma till Nääs Konsthantverk!

Stallet

På Nääs finns ett stort stall som är inrymt i den gamla ladugården från 1830-talet. Numera är Nääs Ryttarförening en framgångsrik tävlingsklubb. Klicka här för att komma till stallets hemsida!

Nääs Slottskafé & Restaurang

Du hittar restaurangen i det gamla stallet (1873) bredvid slottet. Vi arbetar med högkvalitativa råvaror och ett grönt tänk. I våra mysiga lokaler kan ni man avnjuta dagens soppbuffé. Här hittar du restaurangens hemsida.

Bad

Nedanför Slöjdseminariet finns en badplats med sandstrand och brygga.

Äta och bo

Restauranger och caféer hittar du i restaurangen på slottet och i Nääs konsthantverk. Slottet hyr ut rum i flyglarna och i de vackra husen i seminarieområdet. Här är en länk till bokningssidan.

Ca 1 km öster om Nääsområdet ligger Tollered och Nääs Fabriker med både café och restauranger och hotell. Här är en länk till Nääs Fabriker.

Shoppa

Slöjd & Byggnadsvård säljer högkvalitativa produkter för byggnadsvård och slöjd och Nääs konsthantverk säljer konsthantverk i textil, keramik och blandtekniker. Nääs Fabriker har ett flertal butiker som saluför kläder, inredning mm (se länk under Äta och bo). 

Senast uppdaterad: 2024-01-12 11:58