Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Fler färgsättningsexempel

Här kan du inspireras av ursprunglig färgsättning på västsvenska hus från de senaste tre seklen.

Antikvarierna på Älvsborgs länsmuseum undersökte färgsättningar på äldre bebyggelse i Västra Götaland under 1990-talet. Exteriören och ursprunglig färgsättning beskrivs ingående i ett antal färgsättningsexempel.

Färgsättningsexempel:

1700-tal

Lillienstiernska gården i Åmål 1

Sjuttonhundratalsgårdens ena möjliga färgsättning i ljust grå panel med fönster i mörkt grått. Läs mer om gården och färgsättningen här!

Lillienstjernska gården i Åmål 2

Sjuttonhundratalsgårdens andra möjliga färgsättning i ljust gulrosa panel med knutbrädor i ljust grått och fönster i mörkt grått. Läs mer om gården och färgsättningen här!

1800-tal

Ambjörnsgården i Stenunga 1

Ambjörnsgårdens ena möjliga färgsättning med varmgrå panel med gråsvarta fönster och foder i ljust grått. Läs mer om gården och färgsättningen här!

Ambjörnsgården i Stenunga 2

Ambjörnsgårdens andra färgsättning med beige panel med fönsteromfattning i brunorange och bågar i chokladbrunt. Läs mer om gården och färgsättningen här!

Forsbacka Mo

Bruksherrgårdens färgsättning har ljust grå panel med fönster i mörkt grått. Läs mer om gården och färgsättningen här!

Handelsboden i Västra Bodane

Handelsbodens färgsättning med ljusgröna fasader, gula fönsteromfattningar och röda fönster. Läs mer om handelsboden och färgsättningen här!

Hinnared i Mark

Mangårdsbyggnadens färgsättning med ljust gråvit fasad med fönsteromfattningar i grönt och bågar och dörr i rött. Läs mer om gården och färgsättningen här!

Kirgbackska gården i Mellerud

Husets färgsättning med ljust gul-beige fasad med fönsteromfattningar i gulbrunt och bågar och dörr i rött. Läs mer om huset och färgsättningen här!

Kv Freja i Borås

Flerbostadshusets färgsättning har beige fasad med listverk, fönsteromfattningar och takfot i i brunt och fönsterbågar och dörr i grönt. Läs mer om huset och färgsättningen här!

Landbogården i Attorps by

Husets färgsättning har ljusbeige fasad med foder och verandastolpar i gulbrunt samt fönsterbågar och dörr i grönt. Läs mer om huset och färgsättningen här!

Stora Byggningen i Tollered

Disponentbostadens färgsättning har gulgrå fasad med snickerier i grå nyanser och och fönsterbågar och dörr i gråsvart. Läs mer om huset och färgsättningen här!

Villa Strömsvik i Trollhättan

Direktörsbostadens färgsättning har gul fasad med listverk och fönsteromfattningar i rött samt fönsterbågar i mörkbrunt. Läs mer om huset och färgsättningen här!

Västra Blekan i Sundals Ryr

Husets färgsättning har ljust ljusgrön fasad med ljusgröna fönsteromfattningar och mörkare gröna fönsterbågar. Dörren är ockragul. Läs mer om huset och färgsättningen här!

Åkersta i Sexdrega

Husets färgsättning har beige fasad med foder, listverk och fönsteromfattningar i brunt samt fönsterbågar, dörrar mm i mörkt brunt. Läs mer om huset och färgsättningen här!

Sekelskiftet 1900

Dårstugan från Möjered

Stugans färgsättning har gulbrun fasad med fönsteromfattningar i ljusare gult och fönsterbågar i mörkt brungult. Läs mer om huset och färgsättningen här!

Kanalvaktsbostad i Trollhättan

Bostadshusets färgsättning har beige fasad i bottenvåningen och mörkare bruna gavelpartier, foder röda och fönsterbågar och dörr i ockragult. Läs mer om huset och färgsättningen här!

Kv Häggen i Vänersborg

Flerbostadshusets färgsättning har ljus gulbeige fasad med listverk i en mörkare gul nyans och fönsterbågar och dörrar i rödbrunt. Läs mer om huset och färgsättningen här!

1900-tal

Bjälkared i Skölvene

Husets färgsättning har faluröd fasad med snickerier och fönster i vitt och dörrar i ockragult. Läs mer om huset och färgsättningen här!

Kv Hägern i Alingsås

Flerbostadshusets färgsättning har gulbeig fasad, listverk och omfattningar och fönsterbågar och dörr i rött. Läs mer om huset och färgsättningen här!

Kv Tärnan i Borås

Flerbostadshusets färgsättning har gul fasad med listverk och omfattningar i ljust grått samt gräddvita fönsterbågar och dörrar. Läs mer om huset och färgsättningen här!

Pianofabrik i Herrljunga

Husets färgsättning har ljust gråvit fasad med listverk och fönsteromfattningar i mellangrönt samt mörkare gröna fönsterbågar och dörrar. Läs mer om huset och färgsättningen här!

Sommarvilla i Fristad

Villans färgsättning har faluröd fasad med snickerier i vitt. Läs mer om huset och färgsättningen här!

Sommarvilla i Skogsryd

Villans färgsättning har ljusgrön fasad med snickerier i ljust gräddgult och fönsterbågar och dörr i grönt. Läs mer om huset och färgsättningen här!

Läs mer här!

Senast uppdaterad: 2023-05-16 13:48