Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Om byggnadsminnet Nääs

Ett tjugotal personer i gammaldags kläder står i strikta led med händerna i midjan framför ett stort trähus. Fotot är svartvitt och från 1915 ca

Det är en fantastisk upplevelse bara att komma till Nääs. Herrgården och övriga byggnader ligger vackert inbäddade i grönskan vid sjön Sävelången. Platsen Nääs blev känd över hela världen under slutet av 1800-talet. Då byggdes en pedagogisk institution som utarbetade en modern och banbrytande pedagogik för hur man skulle undervisa i praktiska ämne.

Slöjdpedagogiskt seminarium

Den så kallade Nääspedagogiken blandade handens och andens kunskap och man växlade mellan föreläsningar, dans, lekar och slöjd för att stimulera sinnena och öka inlärningsförmågan. 

För skolans räkning uppfördes ett tiotal vackra träbyggnader under perioden 1870-1920. Det stora trähus som inrymmer Slöjd & Byggnadsvård heter Källnääs. Där var det gymnastikhall och slöjdsal samt på övervåningen var det sommarbostäder för de anställda lärarna. Huset ritades av arkitektbyrån Bjerke & Swensson och uppfördes mellan 1914 och 1917. Det byggdes delvis på grunden av en äldre byggnad med samma namn. Det mesta av byggnadsmaterialet från den tidigare byggnaden blev återanvänt i det nya huset. Numera fungerar gymnastikhallen som utställningslokal för byggnadsvårdsutställningar och vi har våra kontor i de gamla bostadsrummen. I före detta slöjdsalen finns butiken.

Fotot överst på sidan ovan visar kursdeltagare som gymnastiserar utanför huset strax efter att byggnaden uppförts.

Byggnadsminne

Sedan år 1991 är Nääsområdet byggnadsminne. På Källnääs finns det mesta av originalinredningen fortfarande kvar. Om du till exempel tittar upp ovanför utställningens skärmar och hyllor kan du se rep och ribbstolar från tiden som gymnastikhall. Vi som brukar huset försöker vårda och bevara byggnaden med samma varsamhet som vi vill förmedla till våra besökare. På det sättet blir Källnääs och de andra husen på Nääs en del av vår byggnadsvårdsutställning.

Klicka här för att läs mer om Nääs historia på slottens hemsida

Mobilguide på Nääsområdet

Klicka här för att komma till en guide där du kan lära dig mer om husen på området. 

Nyfiken på byggnadernas färgsättning?

Putsat gult och rött hus med hög stensockel

Mellannääs

Mellannääs uppfördes som brännvinsbränneri år 1828 och byggdes om till bostäder 1880. Läs mer om byggnaden och dess färgsättning här!

Ett stort gult hus med rött tak och bruna fönster. I bakgrunden höga lövträd och i förgrunden en grästäckt slänt.

Seminariet

Seminariet uppfördes 1888 som skola i slöjdseminariet. Läs mer om färgsättningen här!

Senast uppdaterad: 2023-08-14 08:25