Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Om byggnadsminnet Nääs

Källnääs

Det är en fantastisk upplevelse bara att komma till Nääs. Herrgården och övriga byggnader ligger vackert inbäddade i grönskan vid sjön Sävelången. Platsen Nääs blev känd över hela världen under slutet av 1800-talet. Då byggdes en pedagogisk institution som utarbetade en modern och banbrytande pedagogik för hur man skulle undervisa i praktiska ämne.

Slöjdpedagogiskt seminarium

Den så kallade Nääspedagogiken blandade handens och andens kunskap och man växlade mellan föreläsningar, dans, lekar och slöjd för att stimulera sinnena och öka inlärningsförmågan.

För skolans räkning uppfördes ett tiotal vackra träbyggnader under perioden 1870-1920. Det stora trähus som inrymmer Slöjd & Byggnadsvård heter Källnääs. Där var det gymnastikhall och slöjdsal samt på övervåningen var det sommarbostäder för de anställda lärarna. Huset ritades av arkitektbyrån Bjerke & Swensson och uppfördes mellan 1914 och 1917. Det byggdes delvis på grunden av en äldre byggnad med samma namn. Det mesta av byggnadsmaterialet från den tidigare byggnaden blev återanvänt i det nya huset. Numera fungerar gymnastikhallen som utställningslokal för byggnadsvårdsutställningar och vi har våra kontor i de gamla bostadsrummen. I före detta slöjdsalen finns butiken.

Byggnadsminne

Sedan år 1991 är Nääsområdet byggnadsminne. På Källnääs finns det mesta av originalinredningen fortfarande kvar. Om du till exempel tittar upp ovanför utställningens skärmar och hyllor kan du se rep och ribbstolar från tiden som gymnastikhall. Vi som brukar huset försöker vårda och bevara byggnaden med samma varsamhet som vi vill förmedla till våra besökare. På det sättet blir Källnääs och de andra husen på Nääs en del av vår byggnadsvårdsutställning.

Läs mer om Nääs historia här!

Mobilguide på Nääsområdet

Klicka här för att komma till en guide där du kan lära dig mer om husen på området. 

 

 

Senast uppdaterad: 2017-06-07 10:29