Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Så färgsattes husen - historia

Ett litet rött hus med vita knutar och gul dörr

Husens färgsättning under århundradena är ingen slump utan grundar sig i samhällets tekniska och socioekonomiska utveckling med influenser och direkta stilimporter från utlandet. Här lär du dig mer om färgsättningstraditionen!

Kyrkan, slott och herresäten var innovativa, de tog med sig nya idéer och stilar från kontinenten. När de använde sig av de nya ideerna fick de hög status, inte sällan då det var synnerligen dyrt med de nya materialen och det fanns få eller inga hantverkare som kunde använda dem.

De nya idéerna blev eftertraktansvärt varför de med lägre status imiterar de nya stilarna på sina hus. De använder färg och material påhittigt för att följa de nya trenderna. Städerna var snabba på bollen. På grund av återkomman de bränder byggs det mycket i städerna och de tar fram regler för den nya bebyggelsen. Dessa regler gäller såväl färgsättning som material.

Landsbygden var mer konservativ. Fram till mitten av 1900-talet tar landsbygden till sig trenderna minst 10 år senare än i staden. Här kan t ex ett typiskt tjugotalshus uppföras fortfarande på 1950-talet. En orsak är självbyggeriet från ca 1900. Självbyggarna köpte husritningar och material till sitt hus genom huskataloger. Katalogfirmorna både äldre hustyper och mycket moderna för att tillhandahålla köparnas olika intressen.

Trender går i vågor – inte sällan sker en tydlig motreaktion från den senaste trenden. Exempel: 1920-talets mustiga färgsättningar övergick till enkla ljusa funktionalistiska hus på 1930-talet coh 1970-talets kraftiga och mörka färgsättningar övergick till 1980-talets bleka pasteller och helvita hus.

OBS - sidan är under uppbygnad!

Senast uppdaterad: 2022-07-04 08:58