Så färgsattes husen - historia
Det är inte en slump att fasader haft olika färgsättning genom tiderna. Olika utseenden och färger grundar sig i samhällets tekniska och socioekonomiska utveckling och influenser och direkta stilimporter från utlandet. Här lär du dig mer om färgsättningstraditionerna!
Låt oss backa ca 500 år bakåt i tiden, när trender i samhället - till exempel när det gäller arkitektur - kom från svenska kyrkan och från dem som ägde slott och herresäten. Dessa samhällsskikt var innovativa och tog med sig nya idéer och stilar hem från resor till kontinenten. När de nya idéerna omsattes fick de hög status, inte sällan då det var synnerligen dyrt med de nya materialen och det fanns få eller inga hantverkare som kunde använda dem.
Med tiden spreds de nya arkitekturidealen till de lägre samhällsklasserna. De använde färg och material påhittigt i sina försök att följa de nya trenderna. Städerna var snabba på bollen, vilket delvis berodde på att det var mycket vanligt med stadsbränder. Städerna fick byggas upp på nytt, ofta med nya regler för ny bebyggelse. Dessa regler gällde såväl färgsättning som material.
Befolkningen på landsbygden var mer konservativ, och nya arkitekturtrender tog man i regel till sig minst 10 år senare än i städerna. Så var det till mitten av 1900-talet. En orsak var det utbredda så kallade självbyggeriet från ca 1900, på landsbygden. Självbyggarna köpte husritningar och material till sitt hus genom huskataloger. Katalogfirmorna saluförde både äldre hustyper och mycket moderna för att tillhandahålla köparnas olika intressen.
Trender går i vågor – inte sällan sker en tydlig motreaktion från den senaste trenden. Exempel: efter 1920-talets mustiga färgsättningar blev det populärt med ljusa funktionalistiska hus på 1930-talet, och efter 1970-talets kraftiga och mörka färgsättningar följde 1980-talets bleka pasteller och helvita hus.
OBS - sidan är under uppbyggnad!