Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Färgtrappa - forska i husets kulörer

Parti av veranda med snickarglädje

Här läser du om färgtrappan

Hur gör man en färgtrappa?

För att ta reda på vilken färgtyp och kulör som använts tidigare på en byggnad kan du undersöka tidigare färglager genom att göra en så kallad färgtrappa.

När du ska göra en färgtrappa kan du använda ett fint sandpapper eller en skalpell och skrapa dig ner i färgskikten. Du skapar trappan genom att lämna ett parti av det övre färglagret, skär en ruta med skalpell och skrapa bort lagret så att du fram nästa färglager. Linoljefärgslager brukar vara tunnare än färglager av moderna färger. Det krävs lite tålamod när man skrapar färglager. 

Färglagrens kulör kan ha förändrats genom nedsmutsning och åldrande, men även genom att pigmenten kan även ha ändrat kulör.

Linoljefärg kritar när linoljan dragits in i träet. För att återställa ursprungskulören kan du stryka ren linolja på den åldrade linoljefärgen.

Linoljefärgen gulnar i mörker varför man får vänta till dagsljuset återställt kulören.

Tips
Färgtrappor är ett viktigt jobb i utredningen av ditt hus. Vill du ha en tydlig bild av vilka kulörsammansättningar ditt hus har haft ska färgtrappan sträcka sig över fasad - foder - karm/båge. 

Läs mer om hur du gör arbetet rent praktiskt i länkarna nedan:

Klicka här för att läsa på Byggnadsvårdsföreningens sida

Klicka här för att läsa på Stockholms länsmuseums sida

Senast uppdaterad: 2022-02-18 07:37