Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Hus i Väst - ta hand om ditt hus hållbart

Foto av en stor vit trävilla med stentrappa och rött plåttak med loggan för Hus i väst lagd i bildens nederkant

Varje hus är unikt och varje tid har sina ideal. Under rubriken Hus i Väst beskriver vi ett antal vanliga hus i Västsverige, såväl när det gäller stil som konstruktion. 

Förhoppningsvis känner du igen ditt eget hus eller exempel på material och tekniker som använts där du bor. 

Råd och recept

Här hittar du bilder och beskrivningar av både exteriör, interiör, konstruktion, materialval med mera. Kopplat till husbeskrivningarna finns råd för god byggnadsvård om bland annat energieffektivisering och hur du bäst tar hand om dina fönster, golv eller kakelugnar. Du kan också ladda ner arbetsbeskrivningar och recept som du kan ha nytta av i din egen renovering.

Solåsen, Hemvik, Helgeröd, Bergklinten, Talludden, Tjänstemannavillan och Gulmåra

Här kommer vi successivt att lägga till material och kanske nya hus. Nu är sju hus tillgängliga: Solåsen från 1840, Hemvik från 1890, Helgeröd från 1900, Bergklinten, en villa från 1928, Talludden, ett tvåfamiljshus från 1949, Tjänstemannavillan från 1959 och Gulmåra, ett kataloghus från 1967. 

Om Hus i Väst

Materialet i Hus i Väst är sammanställt av Slöjd & Byggnadsvård med stöd av Länsstyrelsen Västra Götaland 2013. Materialet är uppdaterat i samband med öppnandet av utställningen Bakom fasaden - hållbara lösningar för hus och hem på besöksmålet Slöjd & Byggnadsvård Nääs 2016.

Senast uppdaterad: 2016-11-28 12:02