Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

1920-tal - grön fasad med gröna foder och röda fönster

Ett grågrönt trähus sett nedifrån. Huset har rött tegeltak, röda fönster och blå fönsterluckor. Skorstenen är vit.

Villan är en fin representant för 1920-talets nyklassicistiskt utformade villor. Den har träpanel och foder i grön umbra och fönsterbågar i engelskt rött. De tidstypiska fönsterluckorna är målade i ultramarinblått. Läs mer om färgsättningen här!

1920-talets villaarkitektur är lekfull med flera olika detaljer hämtade från arkitekturhistorien. Vanligast är klassicistiska inslag såsom stilicerade pelare, typmanonfält mm. Kulörerna är ofta mustiga och vågade, en reaktion på jugendens ljusa kulöridéal.

Den här aktuella villan är en tidstypisk och väl bevarad 1920-talsvilla belägen i Kungsladugård i Göteborg. Här har de tre kulörerna använts väl och hjälper till att accentuera byggnadens sparsmakade detaljer samtidigt som det röda takteglet matchas väl. Den blågrå kulören på fönsterluckorna kontrasterar fint mot den gröngrå fasaden och de röda fönstren. Den blå kulören återkommer i detaljer på fönsterpartierna på gaveln och den röda har även målats på offerbrädan längst ned på fasaden och i taklisten.

Grön umbra, engelskt rött, och ultramarinblått

En stor kvadratisk ruta i grågrönt, en mindre ruta i rött och den minsta rutan i blått

Den stora rutan betecknar fasadens kulör - denna är målad i en grön umbra. Knutbräder, övriga listverk, dörr- och fönsterfoder är målad i järnoxidrött. Fönster och dörrar med karmar är målade i en mörk guldockra. I tabellen nedan syns delarna baskulör gentemot andelen vit grundfärg. Färgförslaget nedan är inte exakt utan är en uppskattning.

Byggnadsdel Pigment Riksantikvarieämbetet kulturkulör Bas % Vit % Svart % NCS-kod
Fasad, foder Grön umbra 2A-30 85 15 - 5010-G50Y
Fönster, listverk mm Engelskt rött 2C-48 A 80 15 5 5040-Y90R
Fönster Ultramarinblått 2A-94 40 55 5 4030-R80B

 

  • Ett stort gröngrått hus i trä med rött taktegel och röda fönster. Till vänster är två höga tallar och i bakgrunden lövträd
    Bild 1 av 2

    Huset står högt och är omgiven av tallar och lövträd. Här syns de rödmålade detaljerna på gavelns burspråk.

  • Detalj av trähus med grågrön fasad, röda fönster och detaljer samt blå fönsterluckor
    Bild 2 av 2

    Detalj av fasaden med de rödmålade snickerierna väl synliga.

Senast uppdaterad: 2022-07-01 15:35