Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

1920-tal - brun fasad med röda foder och fönster i guldockra

En envånings äldre villa med rött tegeltak och brun träpanel.

Villan är en tidstypisk representant för 1920-talets nyklassicistiskt utformade villor. Den har träpanel i mörk järnoxidbrunt, järnoxidröda foder och lister och fönsterbågar i guldockra. Läs mer om färgsättningen här!

1920-talets villaarkitektur är lekfull med flera olika detaljer hämtade från arkitekturhistorien. Vanligast är klassicistiska inslag såsom stilicerade pelare, typmanonfält mm. Kulörerna är ofta mustiga och vågade, en reaktion på jugendens ljusa kulöridéal.

Den här aktuella villan är en tidstypisk och väl bevarad 1920-talsvilla belägen i Kungsladugård i Göteborg. Här har de tre kulörerna använts väl och hjälper till att accentuera byggnadens sparsmakade detaljer samtidigt som det röda takteglet matchas väl. Den röda kulören på hörnpelare, taklist och fotbräda ramar in panelens bruna yta där även den röda kulören accenturerar fönsterbågarnas gula kulör. Den gula kulören återkommer i detaljer på den öppna entrén och matchar den fernissade originadörren.

Järnoxidbrunt, järnoxidrött, och guldocker

Den stora rutan betecknar fasadens kulör - denna är målad i en mörk järnoxidbrun. Knutbräder, övriga listverk, dörr- och fönsterfoder är målad i järnoxidrött. Fönster och dörrar med karmar är målade i en mörk guldockra. I tabellen nedan syns delarna baskulör gentemot andelen vit grundfärg. Färgförslaget nedan är inte exakt utan är en uppskattning.

Byggnadsdel Pigment Riksantikvarieämbetet kulturkulör Bas % Vit % Svart % NCS-kod
Fasad Järnoxidbrun 2A-663 60 40 - 8005-Y80R
Listverk, foder mm Järnoxidrött 1C-225 95 - 5 6030-Y80R
Fönster Guldockra 2A-94 85 15 - 3050-Y20R

 

Senast uppdaterad: 2022-07-01 08:24