Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

1850-tal - vitt hus med gröna fönster

En frodig trädgård med ett vitt hus med gröna fönsterbågar och -foder

Traditionellt bohuslänskt hus med vitmålad fasad och gröna fönster och foder, ett exempel på mangårdsbyggnad från mitten av 1800-talet i ett mindre jordbruk. Läs mer om färgsättningen här!

Byggnaden ligger lantligt på Tjörn i Bohuslän tillsammans med en mindre rödfärgad ekonomibyggnad (se foto nedan). Avskilt ligger en större rödfärgad ladugård tillsammans med ett bostadshus från 1930-talet. Bostadshuset är ett traditionellt västsvenskt hus med fyrdelad plan (fyra rum med en centralt placerad skorstensstock). Byggnaden är uppförd i timmer och har sannolikt flyttats till nuvarande plats. Den nuvarande färgsättningen är tillkommen under första halvan av 1900-talet.

Brutet vitt och kromoxidgrönt

 
brutet vitt och mörkgrönt

Den stora rutan betecknar fasadens kulör - denna är målad i en ljus bruten vitt. Fönsterbågar och dörrar samt foder är målade i kromoxidgrönt. I tabellen nedan syns procentantalet av baskulören gentemot andelen vit grundfärg. 

Byggnadsdel Pigment Riksantikvarieämbetet kulturkulör Bas % Vit % Svart % NCS-kod
Fasad grön umbra         1002-Y
Fönster, dörr, foder mm Kromoxidgrönt   98 - 2 S 6020-G10Y
Ett vitt hus med gröna fönster och en liten rödfärgad ekonomibyggnad bredvid
Senast uppdaterad: 2022-01-05 09:30