Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

1850-tal - vitt hus med gröna fönster

En frodig trädgård med ett vitt hus med gröna fönsterbågar och -foder

Traditionellt bohuslänskt hus med vitmålad fasad och gröna fönster och foder, ett exempel på mangårdsbyggnad från mitten av 1800-talet i ett mindre jordbruk. Läs mer om färgsättningen här!

Byggnaden ligger lantligt på Tjörn i Bohuslän tillsammans med en mindre rödfärgad ekonomibyggnad (se foto nedan). Avskilt ligger en större rödfärgad ladugård tillsammans med ett bostadshus från 1930-talet. Bostadshuset är ett traditionellt västsvenskt hus med fyrdelad plan (fyra rum med en centralt placerad skorstensstock). Byggnaden är uppförd i timmer och har sannolikt flyttats till nuvarande plats. Den nuvarande färgsättningen är tillkommen under första halvan av 1900-talet.

Brutet vitt och kromoxidgrönt

 
brutet vitt och mörkgrönt

Den stora rutan betecknar fasadens kulör - denna är målad i en ljus bruten vitt. Fönsterbågar och dörrar samt foder är målade i kromoxidgrönt. I tabellen nedan syns procentantalet av baskulören gentemot andelen vit grundfärg. 

Byggnadsdel Pigment Riksantikvarieämbetet kulturkulör Bas % Vit % Svart % NCS-kod
Fasad grön umbra         1002-Y
Fönster, dörr, foder mm Kromoxidgrönt   98 - 2 S 6020-G10Y
Ett vitt hus med gröna fönster och en liten rödfärgad ekonomibyggnad bredvid
Senast uppdaterad: 2022-01-05 09:30