Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

1905 - Lekhuset - Rött hus med vita foder och gröna fönster

Ett stort rött trähus med rött tegeltak och vita detaljer. Flera entréer med gröna dörrar. I bakgrunden högvuxna lövträd och i förgrunden gräsmatta.

Lekhuset är en fin representant för 1900-talets svenska nationalromantik med traditionella materialval och hantverkstraditioner. Byggnaden har träpanel målad i ljus falu rödfärg, foder och och snickerier i brutet vitt. Fönsterbågar och dörrar i kromoxidgrönt. Läs mer om färgsättningen här!

Lekuset är en representant för 1900-talets svenska nationalromantik, vars utgångspunkt var traditionella materialval och hantverkstraditioner. Byggnaden uppfördes som ett sång- och lekhus och är ett exempel på en offentlig byggnad med sin träpanel i ljus falu rödfärg, foder och fasaddetaljer i brutet vit och fönsterbågar och dörrar i kromoxidgrönt.

Byggnaden uppfördes 1905 efter ritningar av Göteborgsföretaget F O Peterson & söner.

Falu rödfärg ljus, brutet vitt, kromoxidgrönt och zinkgrönt.

Färgprov i kvadrat med ett stort fält i mörkt rött, ett mellanstort fält i ljust grått, ett mindre fält i mörkgrönt och ett rektangulärt litet fält i ljusgrönt

Den stora rutan betecknar fasadens kulör - denna är målad i falu ljus rödfärg. Knutbräder, övriga listverk, dörr- och fönsterfoder är målad i brutet vitt. Fönster och dörrar med karmar är målade i en kromoxidgrönt och panel i verandor med zinkgrönt i två brytningar. I tabellen nedan syns delarna baskulör gentemot andelen vit färg. 

Byggnadsdel Pigment Riksantikvarieämbetet kulturkulör Bas % Vit % Svart % NCS-kod
Fasad Falu rödfärg ljus - - - - 5040-Y70R
Listverk, foder mm Grön umbra - - - - 1002-Y
Fönster, dörrar, verandabrösning Kromoxidgrön 4C-GN 83 52 43 5  
 • Detalj av rött trähus med djupt indragen entré
  Bild 1 av 4

  Lekhusets mittentré med indragen grönmålad pardörr.

 • Gavelhörnet med en entré i veranda med vitt räcke och grönmålad insida.
  Bild 2 av 4

  Östra hörnet av byggnaden, här syns de grönmålade fönsterbågarna, brutet vita foder och snickerier. 

 • Detalj av rött trähus med vita snickerier på veranda
  Bild 3 av 4

  Detalj av fasad och veranda. Notera den fina panelen närmast i bild.

 • Insida av veranda med liggande panel och en låg bröstning med stående panel. Dörrar och låga bröstningen är målad i mörkt grön. Liggande panelen målad i ljust grönt.
  Bild 4 av 4

  Detalj av panelen på verandan. Notera den fina låga brösningen som målats med den mörkgröna kulören som återfinns på fönster och dörrar. Den ljusa gröna är en fjärde kulör som endast används på byggnadens två verandor.

Senast uppdaterad: 2022-06-29 15:02