Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Sent 1800-tal - grå umbra, obränd umbra och kromoxidgrönt

Ett stort ljust trähus med två flyglar
  • Veranda i två våningar med snickerier och lövsågerier
    Bild 1 av 2

    Huvudbyggnadens tvåvånings veranda med lövsågerier. Foto: Karin Lundberg

  • Entré till ett stort trähus med veranda i två våningar
    Bild 2 av 2

    Detalj av verandan. Foto: Karin Lundberg

Denna byggnad i Klev är ett större bostadshus från mitten av 1800-talet med snickarglädje och senare tillkommen veranda. Den är klädd i en träpanel målad i ljust grön umbra, på fodren ser vi obränd umbra och fönsterbågarna är målade med kromoxidpigment. Läs mer om färgsättningen här!

Antikvarie Karin Lundberg skriver: 

 
"Regionmuseum Västra Götaland gjorde ett färgsättningsförslag på Klevs gästgiveri inför en ommålning sommaren 2001. Klevs gästgiveri består av tre byggnader med varierande ålder från mitten på 1700-talet och fram till 1826. Den yngre mangårdsbyggnaden som idag är restaurang fick sitt nuvarande utseende i mitten eller slutet av 1800-talet då verandan byggdes på. Färgsättningsförslaget utgår från denna byggnad på grund av att den är den mest tongivande i miljön. Det finns alltid svårigheter med att försöka hitta en originalfärgsättning både på grund av att färger förändras, bleknar etc samt att hitta tidsmässigt samstämmiga färger på de olika detaljerna. Färgvalet är dock typiskt för det sena 1800-talet med murriga färger och att de konstruktiva dragen i en byggnad betonades. Det vill säga att bärande delar som knutar, verandastolpar fick en färg och icke bärande delar som fasadytor och lövsågerier fick en annan."

Färgsättning av Klevs gästgiveri

Kulörillustration med en stor ljus ruta, en mindre ljusbrun och en liten mörkgrön

Den stora rutan betecknar fasadens kulör - denna är målad i en ljus grå umbra. Knutbräder, övriga listverk, dörr- och fönsterfoder är målad i en mörkare obränd umbra. Fönster och dörrar med karmar är målade i en mörk kromoxidgrön kulör. I tabellen nedan syns delarna baskulör gentemot andelen vit grundfärg. 

Byggnadsdel Pigment Riksantikvarieämbetet linoljefärg 1990 Bas % Vit % Svart % NCS-kod
Fasad.  Lövsågeri veranda. Grå umbra  7A-36

5

95 - 1002-Y
Listverk, foder. Stolpar veranda. Obränd umbra  5A-103 40 60 - S 3020-Y10R
Fönster, dörr Kromoxidgrön ID-GN 83 95 - 5 S 6020-G10Y
Stjärna gavelöverstycke Obränd umbra 1A-103 100 - - S 8005-Y20R
Senast uppdaterad: 2022-12-21 18:11