Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

1880-tal - ljust grön med beiga foder och röda fönster

Ett stort tvåvåningshus i stadsmiljö och snickarglädje

Byggnaden är en tidstypisk representant för 1880-talets trähusbebyggelse i en västsvensk stad. Läs mer om färgsättningen här!

Byggt 1886, arkitekt okänd.
Det stora hörnhuset vid Nya Stadens Torg i Lidköping byggdes av sockerbagaren Carl Ferdinand Garström. Rörelsen hade börjat redan 1857 i en byggnad som brann ned 1884. Det är än så länge okänt hur huset tidigare kan ha varit målat. I början av 1970-talet målades det skarpt skärt med ljusblå listverk och mörkblå fönster. Många hus i Lidköping hade under den perioden målats i klara, inte alltid historiskt riktiga, kulörer. Stadsarkitekten tog kontakt med Thomas Carlquist på Västergötlands museum inför en ommålning 1999.

Thomas Carlquist, antikvarie vid Västergötlands museum, skriver:
"Vi var överens om att de skära och blå kulörerna passade illa till husets byggnadstid och arkitektur, och fann att under de senaste lagren fanns en grön kulör som skulle kunna bli bra. Engelskt rött till fönster var också en kulör som var vanlig i slutet av 1800-talet. Till foder och lister valdes en blandning av 50% guldocker och 50% grön umbra, samt vitt."

Zinkgrönt och engelskt rött

färgprov med ljust grön fasad

Den stora rutan betecknar fasadens kulör - denna är målad i en ljus zinkgrön kulör. Knutbräder, övriga listverk, dörr- och fönsterfoder är målad i en blandning av guldocker och grön umbra. Fönster och dörrar med karmar är målade i Engelskt rött. I tabellen nedan syns delarna baskulör gentemot andelen vit grundfärg. 

Byggnadsdel Pigment Riksantikvarieämbetet kulturkulör Bas % Vit % Svart % NCS-kod
Fasad Zinkgrön    - - - 3010-G50Y
Listverk, foder mm Guldocker & grön umbra  4A-94/30 55 45 - 3020-Y20R
Fönster, dörr Engelskt rött 1B-48 A 95 - 5 5040-Y80R
konditoribyggnad med snickarglädje

Detalj av byggnadens fasad med liggande och stående panel, foder och snickeridetaljer samt fönster. Foto: Thomas Carlquist

Senast uppdaterad: 2022-01-05 10:02