Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

1920-tal - brun fasad med gröna och röda detaljer

Ett mörkbrunt hus med gröna och röda detaljer.

Villan är en tidstypisk representant för 1920-talets villabebyggelse med snickarglädje och mustiga kulörer. Den är ett exempel på större enfamiljshus med träpanel i mörk järnoxidbrunt, kromoxidgröna foder och järnoxidröda fönsterbågar. Läs mer om färgsättningen här!

1920-talets villaarkitektur är lekfull med flera olika detaljer hämtade från arkitekturhistorien. Vanligast är klassicistiska inslag såsom stilicerade pelare, typmanonfält mm. Kulörerna är ofta mustiga och vågade, en reaktion på jugendens ljusa kulöridéal.

Den här aktuella villan är en tidstypisk och väl bevarad 1920-talsvilla belägen i Kungsladugård i Göteborg. Här har de tre kulörerna använts väl och hjälper till att accentuera byggnadens sparsmakade detaljer. Den gröna kulören på hörnpelare, taklist och fotbräda ramar in panelens bruna yta där även den gröna kulören accenturerar fönsterbågarnas röda kulör. Den röda kulören återkommer i detaljer på fönsterfoder.

Järnoxidbrunt, kromoxidgrönt och järnoxidrött

tre kulörer fasaden mörkbrun, foder grön och fönster mörkt röd

Den stora rutan betecknar fasadens kulör - denna är målad i en lmörk järnoxidbrun. Knutbräder, övriga listverk, dörr- och fönsterfoder är målad i kromoxidgrönt. Fönster och dörrar med karmar är målade i en mörk järnoxidröd kulör. I tabellen nedan syns delarna baskulör gentemot andelen vit grundfärg. Färgförslaget nedan är inte exakt utan är en uppskattning.

Byggnadsdel Pigment Riksantikvarieämbetet kulturkulör Bas % Vit % Svart % NCS-kod
Fasad Järnoxidbrun 2A-663 85 15 - 8010-Y90R
Listverk, foder mm Kromoxidgrönt  1A-GN 83 100 - - 5030-G30Y
Fönster, dörr Järnoxidrött 1C-225 95 - 5 6030-Y80R
Ett brunt hus med gröna och röda detaljer, sett snett nedifrån

Huset har höga kallmurade stenmurar och ett fint stenvalv som entré. 

Senast uppdaterad: 2022-01-04 13:35