Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Isolera väggarna?

tilläggsisolering

Tilläggsisolering av fasader påverkar byggnaders proportioner och gör att fönstren hamnar i djupa gluggar och att takutsprånget blir mindre. Foto: Till vänster arkivbild från 1974, Västarvet; till höger nytaget foto, Carina Carlsson. 

Nej, det påverkar byggnadens utseende mycket och är sällan lönsamt.

I regel tjänas det inte in under en hel livstid! Detta beror på att den uppvärmda inomhus­luften stiger uppåt - endast en mindre del av värme­förlusten sker genom ytterväggarna. Dessutom får du göra dig av med en panel som kanske hållit i många år­tionden och ersätta den med virke som förmodligen är av sämre kvalitet.

Allt annat än klimatsmart!

Vissa menar att det lönar sig att isolera fasader på hus från 1930- och 1940-talet med tunna plank­stommar, både ekonomiskt och ur ett energiperspektiv, eftersom de kan läcka en del värme. Här går åsikterna isär. Fråga om råd innan du isolerar, särskilt om ditt hus är kulturhistoriskt värdefullt. 

Chico

Tilläggsisolering av väggar är dessutom en tekniskt komplicerad åtgärd som leder till att fasadens ytskikt blir kallare och fuktigare. Detta kan i sin tur leda till problem med frostsprängning om fasaden består av puts eller tegel, eller alg- och mögelpåväxt på en träpanel.

Om du måste dränera om runt din källare, då är det en bra idé att samtidigt isolera väggarna under mark. Det syns inte och leder till torrare luft och väggar i källaren.

Fortsätt se utställningen genom att klicka på Att värma klokt nedan.

Senast uppdaterad: 2018-05-31 14:41