Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Tvätta huset!

hustvätt

I framtiden kommer vi att behöva tvätta våra träpaneler oftare, för alger och mögel frodas i ett varmare och fuktigare klimat. Du kommer långt med vanligt diskmedel, skurborste och mycket vatten. Foto: Carina Carlsson. 

Planera in hustvätt redan nu!

I ett varmare och fuktigare klimat ökar påväxten av alger och mögel på träfasader. Det här betyder att du kommer behöva tvätta huset emellanåt om det är klätt med trä­panel.

Linoljefärg är en hållbar färg som tål slitage i form a v tvätt. Den tränger in på djupet och skyddar mot röta. Till skillnad från moderna färger, som ofta tillverkas av produkter från den petrokemiska industrin, är linolje­färg en ren naturprodukt som inte innehåller lösningsmedel. Tänk på att vattenlösligt inte betyder miljövänligt!

Börja rengöra med vanligt diskmedel och skurborste, det kommer man långt med. Det finns särskilda rengöringsmedel för fasader också - använd bara de som är miljömärkta.

Högtryckstvätt trycker in vatten i panelen och rekommenderas inte.

En vanlig myt är att linoljefärg är dyrt. Det är faktiskt tvärtom så att moderna färger generellt sett är dyrare. Detta beror på att det går åt väldigt lite linoljefärg per kvadratmeter jämfört med moderna färger. 

Fortsätt se utställningen genom att klicka på Förbättra mikroklimatet runt huset nedan.

Senast uppdaterad: 2018-05-31 15:09