Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Täta!

tätning

Tätning mellan fönsterkarm och stomme görs med fördel med lindrev som kan ta upp och släppa ifrån sig fukt i takt med de naturliga variationerna under året. Foto: Stephan Fickler.

Se över tätning kring dörrar och fönster

Byt ut tätningslister kring dörrar och fönster med jämna mellanrum. Lister av lägre kvalitet behöver bytas efter bara några år. Silikon, lin och ull är exempel på material med relativt lång hållbarhet. 

Decima Henningsson

Byte av fasadmaterial är ytterst sällan motiverat - välj att laga rötskador istället för att byta ut alla brädor. Men om du är tvungen att göra större renoveringar, passa på att täta väggarna mot vinddrag ut- eller invändigt:

1. Täta genom drevning i otätheter kring fönster och dörrar och andra springor.

2. Vindtäta stommen på utsidan med vindpapp som spikas noggrant över alla skarvar.

Många hus med självdrag har inte tillräckligt med friskluftsventiler. När du tätar så stryper du samtidigt ventilationen ytterligare. Därför kan du behöva komplet­tera med nya ventiler i väggarna, åtminstone i sovrum­men. Detta kan verka motsägelsefullt, men tänk på att det är skillnad på drag och frisk luft utan drag. Fråga om råd om du är osäker, till exempel av en energirådgivare.

Fortsätt se utställningen genom att klicka på Tio skäl att våga vägra fönsterbyte nedan.

Senast uppdaterad: 2018-05-31 13:45