Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Att värma klokt

brasa

Har du turen att ha en kakelugn? Se till att elda i den med jämna mel­lanrum, det mår både skorstenen och huset bra av. Det bidrar till en torr grund och vind. Men elda inte för mycket! Två gånger om dagen räcker - den massiva kakelugnen och murstocken magasinerar värme som sedan sakta sprider sig och värmer under lång tid även när elden falnat. Foto: Robin Eriksson. 

Ta tillvara det du har

Innan du gör några kostsamma och stora förändringar när det gäller uppvärmningen, fundera på om värme­pannan funkar som den ska. Kan den uppgraderas eller fungera bättre med justering eller underhåll? Ibland är det mer klimatklokt att optimera det du redan har än att byta ut det!

Förr i tiden var skorstenen i ett bostadshus i stort sett alltid varm. Det var positivt på många sätt för hu­set, eftersom det leder till god ventilation och till att vind och krypgrund hålls torra. En varm skorsten är bra för huset, men inte alltid för miljön, beroende på vad du eldar. Pelletspannor är klimatkloka på flera sätt och är en av flera bortglömda lösningar som förtjänar en chans i fler hus.

Ett enkelt sätt att sänka energiförbrukningen är att installera en tidsstyrd termostat som anpassar innetemperaturen efter natt och dag och hur du brukar huset. 

Jonas

Fortsätt se utställningen genom att klicka på Ekologiskt fotavtryck, vad är det? nedan.

Senast uppdaterad: 2018-05-31 14:47