Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

En varmare och blötare framtid

SMHI

Ett helt års nederbörd i medeltal i hela landet visas här från vänster dels historiskt (år 1961-1990) och dels som prognoser för framtiden, år 2021–2050 och 2069–2098. Västsverige utmärker sig som ett särdeles blött område, och än blötare ser det ut att bli. Källa: SMHI. 

Klimatet på vårt klot är inte konstant, det har i alla tider förändrats av naturliga skäl. Men de senaste 50 åren har det förändrats snabbare som ett resultat av de koldioxidutsläpp som människors verksamheter orsakar.

Naturliga faktorer som solstrålningens variationer och vulkanutbrott kan inte förklara den temperaturhöjning som nu är ett faktum, menar bland andra SMHI (Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut).

Genom att studera hur klimatet förändrats historiskt kan prognoser för framtiden göras, till exempel när det gäller förväntade mängder av regn och snö. Vi kan helt enkelt ”vrida fram klockan” och få en bild av hur klimatet med största sannolikhet kommer att se ut om femtio och hundra år.

Fortsätt se utställningen genom att klicka på Hur blir det i Västsverige nedan.

Läs mer här!

Mer information om klimatförändringarna hittar du i Kunskapsbanken på smhi.se här! 

Senast uppdaterad: 2018-05-04 11:13