Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Regelbundet underhåll är din bästa vän

putsskada

Regelbunden rensning av hängrännor och andra delar av takavvattningen betyder mer än man kan tro för ett friskt och torrt bostadshus. Det är också viktigt att se till att avvattningen fungerar optimalt. Här är renstratten felaktigt monterad, vilket lett till en ständigt fuktig fasad. Foto: Suzanna Hultqvist. 

Håll koll på huset

I ett blötare klimat blir det ännu viktigare än tidigare att husets yttre - klimatskalet - är helt. Fukt har en ten­dens att försämra alla materials isolerande egenskaper, så väggar och tak måste vara hela för att de åtgärder du gör för att spara energi ska få någon verklig effekt. Börja i rätt ände!

Ha för vana att granska huset med jämna mellanrum för att upptäcka och åtgärda brister i tid, innan omfatt­ningen blir stor och prislappen hög. Granska till exempel hängrännor och stuprör varje höst och rensa vid behov. Om inte vattnet rinner undan på rätt sätt kan du på kort tid få problem med fukt i fasader, grund och källare.

Försök hålla ytorna närmast huset fria från träd och bus­kar. Rötterna kan skada grunden och dräneringen, och grenar och blad skuggar fasaden så att sol och vind inte kan torka ut fukten.

Fortsätt se utställningen genom att klicka på Hur ska man prioritera nedan.

Senast uppdaterad: 2018-05-31 10:47