Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Tio skäl att våga vägra fönsterbyte

stephan

Bevara dina gamla fönster!

Livslängden

Fönster med bågar och karmar av kvalitets­virke, enkla glasrutor i bågarna och linoljebaserad färg och kitt håller i hundratals år med enkelt, regelbundet underhåll.

Skönheten

Smäckra karmar, bågar och spröjsar, omsorgs­fullt utformade snickerier och beslag, skiftande glas och genomtänkta in- och utvändiga omfattningar till­fredsställer våra mänskliga behov av skönhet.

Privatekonomin

Renovering och energieffektivisering av befintliga fönster är lönsamt på kort och lång sikt.

Värdeutvecklingen

Välbevarade fönster är eftertraktade detaljer för husköpare och höjer värdet på bostaden.

Samhällsekonomin

Löpande underhållsåtgärder skapar arbetstillfällen på orten, småföretagande med skatte­intäkter inom landet och minskade miljökostnader.

Miljöpåverkan

Renovering, energiförbättring och lång­siktigt underhåll av äldre träfönster innebär minsta möjliga resursförbrukning, minsta möjliga användning av miljöfarliga material och minsta möjliga utsläpp av växthusgaser.

Inomhusklimatet

I hus med fungerande självdragssystem är de traditionella fönstren med sin vindtäta men inte lufttäta konstruktion en förutsättning för bra inomhus­miljö.

Materialen

Traditionellt fönsterunderhåll använder kretsloppsvänliga material som trä och vegetabilisk olja till impregnering, färg och kitt. Fönsterhantverkare har ett etablerat återbruk av fönsterglas.

Kulturhistorien

Bevarade äldre fönster är avgörande för upplevelsen av historiska miljöer och därför viktig för vår och kommande generationers möjlighet att kunna förstå kulturarvet.

Ljuset

Största möjliga ljusinsläpp genom smäckra fönsterbågar och poster, profilerade snickerier och skiftande glas som sprider ljuset i rummet.

Fortsätt se utställningen genom att klicka på Är det bra att isolera vinden? nedan.

Senast uppdaterad: 2018-05-31 13:57