Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Fönster

Fönster... bevarande och renoveringen av fönster, det är ryggraden i all byggnadsvård. Det är även grunden i vår arbete på Slöjd & Byggnadsvård och här samlar vi allt vi kan om fönster!

"Fönster är viktiga. Ingen byggnadsdel har så stor betydelse för det gamla husets karaktär som fönstren. Vi säger att de är husets ögon, husets själ och förlorar oss i beskrivningar av de munblåsta glasens subtila skönhet, spröjsarnas vackra ljusspel och kärnvirkets elefantkvalitet. Dessa kvaliteter har uppenbarligen ett värde. Moderna fönster har andra värden, de kanske inte är lika hållbara men de är billiga, lättputsade och högisolerande." 

Stephan Fickler Byggnadsvårdsföreningen

Det är möjligt att de nya fönstren är billiga men i längden blir det dyrt när man behöver byta ut dem med jämna mellanrum.

Att ta tillvara på gamla fönster är en kulturgärning som inte bara förgyller den egna byggnaden utan även medför att hantverket och kunskapen om materialen har chansen att bibehållas för framtiden. Vad vi här kallar gamla fönster är fönsterbågar tillverkade innan slutet av 1960-talet då byggindustrin kom igång. Dessa är i allmänhet tillverkade i kärnvirke med traditionella matrial och metoder och målade med linoljefärg.

I och med industritillverkningen av fönster började sämre virke användas och bågarna målades med andra färgtyper än linoljefärg eller täcktes in av metall eller plast. Under decennierna efter 1970 försämrades kunskaperna om traditionella material och metoder samtidigt som önskan om förnyelse och "slit och släng"-kulturen växte. Detta innebar att högkvilitativa fönster som endast behövde ny färg och nytt kitt slängdes ut till förmån för lågkvalitativa fönster med endast 30-40-års hållbarhet. Det innebar även att byggnaderna som fick nya fönster förvanskades och fick det även en rejäl tilläggsisolering ledde förvanskningen till att fasaderna blev oigenkänneliga.

Slöjd & Byggnadsvård har sedan starten 1990 arbetat med att föra fram kunskapen om de tradtitionella fönstrens värden och vi har i det arbetet arrangerat kurser i fönsterrenovering, att bygga nya traditionella fönster och i att måla med linoljefärg. Dessa kurser har varit oerhört populära och fullbelagda och vi kan nu se en ljus framtid för fönstren!

Nedan finner ni en samling texter, länkar och sidor där ni kan läsa mer och lära er mer om våra fina fönster:

Tips och trix!

Vanliga skador på fönster är:

  • sönderrostade hörnbeslag
  • otäthet mellan båge och karm
  • att kittet har fallit bort
  • torksprickor och röta i bågens hörn
  • röta i understycket
  • rostiga fönsterbleck

Tips från fönsterrenoveraren

  • Köp en riktigt bra pensel. Förvara den i ren linolja mellan målningarna.
  • Arbeta in färgen ordentligt så att det blir en mjuk och slät yta.
  • Du måste inte måla alla fönster på en gång, ta en fasad per år! 

Var rädd om fönsterglaset

De gamla fönsterglasen är något du ska vara rädd om. Byter du en av rutorna mot modernt glas ändras karaktären på ditt hus väsentligt.

Det går att få tag på begagnat fönsterglas. Det finns också nytillverkat glas som tagits fram med äldre metoder. Så kallade kulturglas är maskintillverkat glas som påminner om munblåsta glasrutor.

Vill du lära dig hur du renoverar ett fönster?

Är du nybörjare rekommenderar vi att gå en kurs hos oss - klicka på länken nedan för att se vilka fönsterrenoveringskurser vi kör nu.

Klicka här för att öppna sidan med fönsterrenoveringskurser.

Vill du få en uppdatering av dina kunskaper kan du läsa en tydlig beskrivning om hur du gör här:

Klicka här för att öppna beskrivningen om fönsterrenovering!

Hitta material om fönster i vår butik!

Senast uppdaterad: 2023-02-14 16:23