Webbplatsen använder antigen IE11 eller teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Skip to main content

Olika träslag och dess egenskaper

En serie bilder på olika träbitar med namnet skuret i veden: al, ask, asp, björk, ek, hassel, sälg, hägg och alm.

På Nääs växer flera olika sorters träd. Här presenteras några av de som växer längs Gotaleden.

Olika träslag har olika egenskaper. Ekens virke är röttåligt och klarar att stå ute utan att murkna sönder. Al är mjukt och lätt att skära figurer i även när virket är torrt. Björken är slöjdens allt-i-allo-material; lagom hårt, lagom segt och ganska lättskuret. Boken är hård och ger dessutom ingen smak om den används i mat. Det är därför glasspinnar är gjorda av just bok och du känner kanske igen det lite fläckiga mönstret i veden? Hassel växer vanligtvis fort, rakt och utan kvistar. Därför lämpar den sig bra till käppar, korgar och användes förr till band på tunnor. Aspens virke är lätt och luftigt, vilket gör att den inte känns lika varmt att sitta på i en bastu. 

 

Vid skylten på slöjdstigen kan du se och känna på provbitar av följande träslag:
Klicka på trädets namn för att läsa mer om det på Hemslöjdsguiden.se

Al. Mjukt och lättskuret, nästan som lind och passar bra till dekor och figurtäljning. Får ofta en rosaaktig ved. 

Alm. Bandborig. Vacker ved med tydligt mönster. Starkt och segt virke lämpligt till skaft, möbler med mera. 

Ask. Bandporig. Liksom almen stark, seg och slitstark med tydliga årsringar. Lämplig till skaft och möbler.

Asp. Ljust och ganska mjukt virke som är lätt i vikten. Kan vara lämpligt till stora föremål som man inte vill ska bli för tunga. Lätt att känna igen på sina darrande löv.

Björk. Ljus ved som är hård och stark. Virket varken luktar eller smakar och är därför bra till det mesta, från ätskedar till möbler. Lätt att känna igen på sin karaktäriskta vit-svarta bark som kallas näver och som i sig är ett väldigt mångsidigt material.

Ek. Bandborigt. Mörk brun ved med tydligt mönster av både årsringar och märgstrålar. Väldigt hårt, tungt och slitstarkt och det enda svenska träslag som står emot röta. Användbart till möbler, golv, båtar och allt annat som har med vätska att göra. Också det träd som är viktigast för den biologiska mångfalden.

Hassel. Växer oftast som en buske men kan växa som ett ensamt träd också. När de växer tillsammans blir käpparna väldigt raka. Virket är segt, böjligt och lättkluvet vilket gör hasseln väldigt lämplig till tunnband, stavar och som flätverk i både korgar och armering i äldre huskonstruktioner. 

Hägg. Gulaktig ved som är seg, böjlig och lättbearbetad. Tacksam till svepaskar, räfskaft med mera. Då barkens lukt inte alltid uppskattas av djur har den varit populär till stängsel.

Sälg. Gulvit ved med rödaktig kärna. Liksom häggen är virket böjligt, segt och lättarbetat men inte så slitstarkt vilket gjort den tacksam till svep. Vid roten kan sälgen bilda masur vilket blir fint till kåsor och knivskaft. När sälgen savar om våren släpper barken lätt och man kan göra sälgpipor.

  

Slöjdstigen är resultatet av ett projekt med syfte att berätta om slöjd och platsen Nääs för dig som besökare, men också inbjuda till att ta en promenad längs området. Projektet är finansierat med EU-medel från Leader. 

EU-logga och en grön logga med ett växande frö och texten LEADER


Senast uppdaterad: 2022-12-13 09:43