Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Målat smide

En skäggig smed smider på en yxa

Det finns många metoder för att skydda smide och andra stålobjekt mot rost. Längs Slöjdstigen finns ett litet målningprov uppsatt.

Stål är ett väldigt hållbart material men det rostar i kontakt med fukt och syre. För att förhindra rost behöver stålet skyddas mot fukt och den vanligaste metoden är att måla ytan. Ett bra skydd kräver att ytbehandlingen är tät och håller sig tät länge. Vax eller ickehärdande olja kan skydda ytan men nöts snabbt bort. Historiskt har smide målats med linolja men det finns flera olika tekniker. Vid stigen visas fyra exempel uppsatta 2022. Gör gärna ett besök efter ett par år och se hur de står sig.

Målning med linolja

Så långt tillbaka det går att se har vi målat smidesföremål. Linoljefärg kan målas tunt så att den inte döljer den smidda ytans struktur. Men den har lång torktid och är inte så tålig för slitage. För bättre rostskydd har blymönja använts som grundfärg. Det är ett orangerött pigment av blyoxid. Eftersom bly är hälsovådligt används idag ofta järnmönja som substitut.

Svartbränning eller tjärbränning

En teknik som går snabbt och enkelt att utföra och praktiskt taget utan torktid. Med en trasa stryks tjära eller linolja på ett smidesföremål medan det är lagom varmt. Värmen får tjäran att torka snabbt och svartna.

Vax

Ett sätt att behålla järnets halvblanka yta och naturliga färg är att behandla föremålet med vax eller olja utan färgpigment. Traditionellt används vanligt bivax, men det finns många moderna varianter. Vaxet stryks med fördel på en yta som är en aning varm.

Målning med moderna färger

Det finns en uppsjö varianter idag, från tvåkomponentsfärger och pulverlack till UV-härdare och gummifärger. Men det som mest liknar traditionell målning är en grundfärg som innehåller zink och en hård lack för slutstrykning.

 

Senast uppdaterad: 2022-12-02 22:53