Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Kungens och steklarnas träd

En stor ek framför ett stort gult hus

Eken har haft en särställning i Sverige, inte bara bland människor utan också bland insekter.

En ek blir ca 25 meter hög, men kan bli över 40 meter och mycket gammal, över 1 000 år. Eken är också väldigt viktig för biologin. Den är en viktig värd för nära 900 arter och ännu fler lever i ekar. Flera av dem är rödlistade och många är specialiserade på just ek. Men den är också viktig för arter som inte lever i den, som fjärilar och steklar.

Ekens virke är segt, hårt och lättkluvet. Tack vare sina garvsyror är det också väldigt motståndskraftigt mot röta. Ek används bland annat till båtbyggeri, vattenkonstruktioner, broar, stolpar, inredning, möbler, parkettgolv och tunnor. Ekens betydelse för inte minst skeppsbygge har gjort att dess användning reglerats i lag ända sedan medeltiden (Magnus Erikssons landslag) och fram till 1800-talet. Då tillhörde alla ekar i praktiken kungen och adeln och det kunde vara hårda straff för den som fällde en ek utan rätt till det. Att vara ett kungens träd gav förstås viss pondus och det är troligen därför det har planterats så mycket ek på området kring Nääs slott.

Ligger ek länge under vatten mörknar den. Men efter hundratals år under vatten är den fortfarande användbar som virke och nästan svart i färgen. Det är det som kallas sjödränkt ek eller svartek.

Läs mer om ek och andra träd på Hemslöjdsguiden.se

  

Slöjdstigen är resultatet av ett projekt med syfte att berätta om slöjd och platsen Nääs för dig som besökare, men också inbjuda till att ta en promenad längs området. Projektet är finansierat med EU-medel från Leader. 

EU-logga och en grön logga med ett växande frö och texten LEADER

 

Senast uppdaterad: 2022-12-13 11:03