Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Ta sig till Nääs genom tiderna

Svartvitt gammalt foto med två båtar fulla av kvinnor i folkdräkt. I bakgrunden tronar en herrgård

Idag kommer de flesta besökare med egen bil, alternativt med bussen till Lilla Nääs. Men Nääs har alltid lockat besökare, även före bilismens tid.

Att åka båt, gå, rida eller att åka vagn efter häst var de alternativ som fanns innan bilar och tåg uppfanns under 1800-talet. För många var båt på sjön Sävelången det enklaste sättet att ta sig till Nääs. År 1857 invigdes den del av Västra stambanan som går förbi Sävelången på sin väg från Göteborg till Stockholm. Besökare som skulle till Nääs kunde lätt ta sig till Floda med tåg och därifrån åka båt eller promenera. August Abrahamson lät sig oftast bli körd med vagn efter häst när han skulle ta sig till och från slottet.

Förutom Nääs slott fanns också fabrikerna i Tollered och S/S Säfvelången, en mindre ångbåt transporterade varor till och från fabriken, men körde även kursdeltagare till Slöjdlärarseminariet. Vilket var tacksamt då vägarna inte var de bästa och många deltagare hade väskor med sig. Båten var i bruk från 1897 till 1943. Idag finns Säfvelången II, en elbåt i samma stil som sin föregångare som kör vissa sommarhelger eller vid bokningar och kan angöra Floda, Nääs Slott, Nääs Fabriker och Norsesund. 

Riksvägen som numera går förbi slottet och rakt igenom Nääs ägor har dragits om och till i olika omgångar. På 1960-talet gjordes en stor omdragning av vägen och i början av 2000-talet blev det motorväg.

 

Senast uppdaterad: 2022-12-02 22:43