Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Täthet och vikt i olika träslag

Änden av en stock med väldigt många och tunna årsringar

Olika träslag är inte bara en fråga om hur virket ser ut. De kan också vara stor skillnad i kvalitét och egenskaper. Till exempel är ek det enda svenska träslaget som är röttåligt nog att klara sig bra utomhus en längre tid utan ytbehandling.
Men det kan vara lika stor skillnad på virke från samma sorts träd, beroende på hur trädet har vuxit och hur virket har tagits omhand. En bräda från ett träd som vuxit rakt och sågats ut med stående årsringar håller sig rak i alla väder. Medan en bräda med liggande årsringar eller från ett vridet träd kommer ändra form något när den torkar eller när luftfuktigheten ändras.

Gran och tall bildar en ljus, luftig och ganska skör ved om våren och försommaren. Medan veden som bildas under sommar och tidig höst blir mörk, tät och betydligt hårdare. Den så kallade vår- och sommarveden ser du som ringar i ändarna av en itusågad stock eller gren. Med gott om ljus, vatten och näring kan trädet bygga ett rejält lager vårved. Sommarveden blir ungerfär lika tunn oavsett. Odlad gran och fur (tall) växer fort och blir därför lätt i vikten och inte vidare stark. Ett träd som växer skuggigt, till exempel under andra större träd eller i näringsfattig jord växer långsamt och bildar tunna lager vårved. Vilket ger ett virke som är tungt och starkt. Barrträd som tillåts bli tillräckligt gamla utvecklar dessutom hartser som gör den inre kärnveden väldigt tålig mot både röta, svamp och insekter.
Här kan du känna på några olika virkesbitar. Kan du gissa hur mycket de väger utan att lyfta på dem?

Senast uppdaterad: 2022-12-02 21:12