Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nääs slott

Nääs slott

Det gamla godset Stora Nääs (det vi numera kallar Nääs slott) har funnits sedan 1500-talet med flera olika ägare genom åren. 1868 köpte August Abrahamson det åt sig och sin fru Euphrosyne Leman Abrahamson.

Euphrosyne föddes i Stockholm 1836 och gjorde redan som ung en framgångsrik karriär som operasångerska. Karriären avslutades när hon gifte sig med August vid 24 års ålder. Hon valdes in i Musikaliska Akademien samma år de köpte Nääs och dog bara året därpå i livmodercancer. August föddes i Karlskrona år 1817 och dog på Nääs år 1898.

Under sin livstid byggde han upp en stor förmögenhet som grosshandlare i Göteborg. På Nääs lade han sin förmögenhet på att förfina gården och bygga upp Nääs slöjdlärarseminarium. Slottet fick en vacker park som blev vida känd för att den var så fin och välskött. Skolan blev världsberömd och lockade kursdeltagare från stora delar av världen.

När August blev gammal planerade han för att Nääs skulle bli en stiftelse efter hans död. Hela egendomen är på 1480 hektar och ägs och förvaltas sedan Augusts död av en stiftelse i hans namn.

Slottets inredning är i det närmaste orörd sen Augusts död och är förmodligen Skandinaviens mest kompletta 1800-interiör.

Senast uppdaterad: 2022-12-02 22:27