Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Att skapa efter träets förutsättningar

Skedar i olika stadier av processen

Som slöjdare är man med i hela processen från idé och råämne till färdig produkt.

I träslöjdarens fall gäller det att ha kunskap om hur virket ska se ut. Hur och var trädet har vuxit och vad dessa olika förhållanden ger för egenskaper. För konstruktioner är ett virke som vuxit rakt och utan kvistar tacksamt. Till böjda former vill man gärna hitta ett krokvuxet ämne, så fibrerna följer föremålets form och därmed blir starkare.

Ofta är det materialet som dikterar den färdiga produktens form. Det är bättre att jobba med materialet än mot det. Slöjdaren Jögge Sundqvist myntade uttrycket "Träbit, vad vill du bli?" som illustrerar slöjdarens förhållande till materialet. Speciellt för den som arbetar med kniv och yxa är det tydligt att träbiten faktiskt "vill" ha en viss form. 

Ett bra exempel på föremål där man nyttjar trädets egna form är grenkrokar. Här gäller det att försöka hitta ett mindre träd med många grenar - ju fler grenar desto fler krokar! Det kan också vara ett bra sätt att ta vara på toppen av ett större träd. 

Även föremål som tas ur raka ämnen behöver ta hänsyn till förutsättningarna. En skål eller sked bör helst placeras med skålningen ut mot barken och märgen i trädets mitt får inte finnas med då den orsakar sprickor. Skedens form får anpassas så att oönskade kvistar inte kommer med. 

Det vanligaste inom täljning är att tälja i färskt trä då det är betydligt lättare att skära i. Virket är nämligen mjukare när det innehåller mer fukt. Först tas formen fram grovt med såg eller yxa. Sedan täljer man med kniven tills man är nöjd men sparar finliret tills skeden torkat, då är det dags för sluttäljningen. Snitten blir finare i torrt virke och ger framför allt en glattare yta. Det går även att skära mönster eller måla när ämnet är torrt. 

Tips: Har du färska ämnen du vill spara utan att torka kan du förvara dem i en plastpåse i frysen till ett senare tillfälle. 

  

Slöjdstigen är resultatet av ett projekt med syfte att berätta om slöjd och platsen Nääs för dig som besökare, men också inbjuda till att ta en promenad längs området. Projektet är finansierat med EU-medel från Leader. 

EU-logga och en grön logga med ett växande frö och texten LEADER
Senast uppdaterad: 2022-12-13 09:42