Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Ytbehandling av trä

Närbild på pensel som stryker ut något blankt på en träyta

För att skydda trä utomhus och ge ytan lite lyster används olika ytbehandlingar. Slöjdstigen presenterar ett litet test på några olika metoder som används.

Att behandla ett träföremål med olja eller lack har flera fördelar. Praktisk sett skyddar det föremålet mot fukt, smuts och nötning. Estetiskt sett ger det träet en lyster och framhäver de naturliga mönstren i träet.

Det finns många olika produkter att använda och ibland starka åsikter om vilken som är bäst. Bortsett från målning som är ett eget kapitel finns det tre vanliga sätt att ytbehandla trä och det är olja, lack och vax. Av dessa finns både naturliga och syntetiska varianter. Eftersom traditionellt hantverk arbetar med naturmaterial är de dessa som presenteras här. Dessutom finns en stor uppsjö av syntetiska varianter och hybrider på marknaden och nya produkter tillkommer ständigt. Så en kartläggning av dem blir rätt omfattande och i större behov av att uppdateras.

Vax

Det vanligaste vaxet är bivax och karnaubavax. Bivax producerar producerar bin för att bygga sina bon och karnaubavaxet utvinns från palmblad. Vax ger lyster och fuktskydd men inte något vidare skydd mot nötning och behöver därför bättras på regelbundet. Inte sällan läggs möbelvax ovanpå en lackad yta.

Rent bivax förblir mjukt och lämpar sig inte så bra för möbler men för exempelvis en pilbåge som behöver kunna böjas och fjädra tillbaka är det lämpligt.

Möbelvax i handeln är nästan alltid hybrider av vax och olja och ibland terpentin eller andra lösningsningsmedel. 

Lack

Lack görs av hartser, kåda från olika växter, framför allt barrträd. Lacken löses upp på olika sätt, vanligen med terpentin, olja eller sprit för att kunna strykas på en yta och hårdnar sedan igen. Namnet kommer från det japanska lackträdet vars giftiga sav är grunden till japanska och kinesiska lackarbeten. Schellack utvinns från sköldlöss som suger sav från vissa träd.

Olja

Bland naturoljor finns två sorter, de som härdar och de som härsknar. Matoljor som raps- oliv- och linfröolja behåller sin flytande form och härsknar. Det vill säga blir dåliga på samma sätt som andra matvaror om de står länge. Oljor för ytbehandling som linolja och tungträolja härdar. Det vill säga att de reagerar med ljus och syre och hårdnar.

I Skandinavien har linolja varit helt dominerande och är fortfarande det populäraste valet inom slöjd, byggnadsvård och traditionellt måleri. Bland ren linolja finns ett par val. Först och främst finns kallpressad och varmpressad vilket beskriver processen när oljan pressas ur fröna. För ytbehandling är det kallpressad som gäller, varmpressad är billigare men av betydligt sämre kvalitet. Bland den kallpressade finns varianterna rå och kokt. Den råa tar lång tid på sig att härda medan den kokta härdar något snabbare. Rå linolja sägs ha mindre molekyler och tränga in bättre i träet. Ser du någon skillnad på proverna som sitter under skylten i slöjdstigen?

Sedan finns det hybrider som exempelvis oljevax eller fernissa, som är en blandning av olja och harts.

Proverna i slöjdstigen är test av följande ytbehandlingar

- Kokt linolja. Selders, värmd före påläggning
- rå linolja. Prima, värmd före påläggning
- Jupex. Lin- och tungträolja med lösningsmedel
- Lack. Le Tonkinois linoljelack
- Jupex olja + Le Tonkinois
- Sioo
- Obehandlat virke

Varje preparat har lagts på i 3 lager med torkning mellan. Lacken har slipats lätt mellan lagren. Plankan är en furuplanka av god kvalitet.

Obehandlat
Både kärnek och kärnfuru är rötbeständiga och klarar sig obehandlade om träet står luftigt och kan torka upp ordentligt. Det kommer att gråna men hålla länge. Tyvärr är det svårt att få tag på riktigt bra virke idag och byggmarknadens virke duger sällan.

Sioo
Enkel att lägga på. Det är löst som vatten och man kan doppa sina föremål om dom lämpar sig för det. 3 behandlingar görs och eftersom träfibrerna reser sig av fukten ges ytan en lätt slipning i alla fall mellan första och andra behandlingen. Träet blir silvergrått efter ett par veckor i sol och regn och behandlingen ska hålla 8-10 år bortsett att man kanske behöver tvätta bort smuts. Träet kommer förmodligen att bli mer svartgrått efter ett par år men då kan man göra om behandlingen med tillägg av tvätt först.

Olja
Oljorna är också ganska enkla att lägga på. Stryk ut olja, vänta en stund, torka bort överskottet. Samma process för de andra två lagren, med tillägget att man behöver tvätta först. Det är lite kladdigare än Sioo men behöver inte slipas emellan.
Observera att trasorna kan självantända. Så häng upp på tork, förvara syrefritt eller elda upp dem.

Alla oljorna kommer att tappa i utseende inom ett år eftersom de bryts ner av UV-ljuset. Oljat trä utomhus behöver göras om minst en gång om året för att hålla sig fräscht. Däremot kan skyddet finnas kvar längre än så under ytan.

De två rena linoljorna kommer troligen att svartna med tiden, kanske redan efter ett år. Jupex är baserad på tungolja och är en mer komplex produkt med många fler tillsatser. Eventuellt klarar sig den lite bättre, vi får se.

Lack
Att lacka är ganska omständligt jämfört med att olja. Speciellt om man ska lacka exempelvis en bänk med många ribbor som vardera har 4 sidor. Man måste tvätta och skrapa eller slipa noga och dessutom ha en ganska dammfri plats att lacka på. Dessutom ska det ofta vara 5-8 lager med slipning mellan. För underhåll är rekommendationen att bättra på regelbundet och inte vänta tills lacken börjar spricka, för då bör den tas bort och lackeringen göras om från början.

Däremot håller lacken mycket bättre än oljorna, uppskattningsvis 3-5 år. Med olja + lack så kommer man förhoppningsvis att få det bästa av bägge produkterna. Oljan tränger in i träet och lacken ger ytskydd och UV-skydd. Kom tillbaka om ett par år och se om tesen håller!

Återförsäljarnas egen information om produkterna:

Selders linolja
Selders Grundolja är linolja från vilken beståndsdelarna som inte torkar har avlägsnats med Selders unika raffineringsmetod. Den tränger in i underlaget och torkar snabbt genom en reaktion med luftens syre till linoxin, en naturlig polymer med god vidhäftning.
Den är biologiskt icke nedbrytbar, vattenavstötande och motstår fetter, petroleumprodukter, salter och hushållssyror, t.ex. citron, vin, ättika.
Vid 20 °C och god ventilation torkar Grundoljan inom ett dygn.
Oljan gör trä rötbeständigt genom att göra det vattenavstötande - rötsvampar kan nämligen inte växa i torrt trä. Dessutom kan ingen organism utvinna näring ur oljan.
Fältförsök och försök i rötkammare visar att Selder grundolja skyddar trä i jord mot röta under minst 24 år.

Prima rå linolja
Claessons trätjära: Extra ren och ljus, långtidslagrad kallpressad rå linolja. Odlad och framställd i Sverige och utvunnen genom skonsam pressning under låg temperatur. Linoljan är ljus och ren och används för all form av djuppenetrerande oljning, impregnering och grundning. Fyller och mättar trä. Vid utomhusbruk blandas oljan med fördel med 50% balsamterpentin för djupare inträngning och kortare torktid. Inomhus hettas oljan upp om möjligt. 

Jupex 45
Wibo: Jupex 45 är en djuppenetrerande olja avsedd för behandling av allt trä inne och ute. Jupex 45 innehåller tungolja (kinesisk träolja) vilken har enastående vätande egenskaper. Jupex 45 kan användas som djupgrund för hårt ansatt trä utomhus såsom t.ex. fönster eller andra ytor innan målning med WIBO´s Systemmålning.
Jupex 45 lämpar sig även utmärkt att behandla hårdare trä såsom ek, ädelträ mm. För ett optimalt slutresultat bör WIBO Linoljefernissa användas som ytskikt på hårt trä utomhus. På hårt trä inomhus är detta inte nödvändigt.

Le Tonkinois linoljelack
Watski: Le Tonkinois är en klassiskt linoljelack av hög kvalitet som ger ett enastående och varaktigt skydd på trä och metall. Lackens höga halt av Tungolja ger ett långvarigt skydd mot UV–strålning. Lacken följer träets rörelser vid temperatur och fuktighetsförändringar. Le Tonkinois lack är drygt. 1 liter täcker på obehandlad yta cirka 16 kvm samt behandlad yta cirka 20 kvm. Miljövänlig – innehåller & avger EJ skadliga ämnen
Jupex + Le Tonkinois
Jupex oljan för djupskyddet (och vanligen en vacker färg beroende på träslag) och Le Tonkinois för slitstyrkan och UV skyddet.

Sioo:x
Sioo:x består i grunden av en unik kombination av kisel och kalium.
Två naturliga ämnen som finns runt om oss, och som tillsammans bildar ett naturligt skydd som efterliknar naturens eget träskydd.
Den initiala behandlingen med Sioo:x Träskydd öppnar upp träet och tränger djupt in i trästrukturen. Därefter stryks Sioo:x ytskydd på.
Det skyddar träskyddet, men släpper ändå in rätt mängd fukt, så att optimala förutsättningar finns för den fortsatta härdningsprocessen och mineraliseringen. Därefter växer kiselmolekylerna i cellerna och runt träfibrerna i storlek, djupt inne i träet och bildar tillsammans ett nätverk. I samband med det förenas kislet med träet, stärker det och bildar en unik kiselsköld som skyddar och gör ytan naturligt grå.
Sioo:x skyddar i samverkan med trä mot: Sol- och UV-strålning, regn, frost och snö, röta, alger och mögel, termiter och skadeinsekter.

  

Slöjdstigen är resultatet av ett projekt med syfte att berätta om slöjd och platsen Nääs för dig som besökare, men också inbjuda till att ta en promenad längs området. Projektet är finansierat med EU-medel från Leader. 

EU-logga och en grön logga med ett växande frö och texten LEADER
Senast uppdaterad: 2022-12-13 09:45