Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Slöjdstationen och dess tekniker

En mindre träbyggnad med stort tak och folk som arbetar med väggarna på den

En byggnad och ett showroom för olika traditionella byggnadstekniker.

Det byggdes tre slöjdstationer på olika platser i Västra Götaland som invigdes 2000. Syftet var att fungera som pedagogiskt uterum för slöjd med olika teman. En fokuserade på djur och de material vi får från djuren, en på träslöjd och en på textil vi kan odla, så kallade växtfibrer. Här på Nääs odlades lin intill slöjdstationen så att skolelever kunde ta del av hela slöjdprocessen.

Alla slöjdstationerna är uppbyggda med olika traditionella hantverkstekniker. Stommen är knuttimrad av gran, noga utvald från trakten. Varje hörn har en speciell timmerknut för att visa exempel på olika tekniker som används. Takkonstruktionen har många intressanta lösningar och taket är delvis täckt med spån.

Spåntaket är i sig ett litet experiment. Dels användes takspån av asp och gran för att kunna jämföra vilken som är mest hållbar och efter 20 år byttes spånen ut och kunde utvärderas. Asp verkade klara sig aningen bättre än gran, men ingen avsevärd skillnad. Man testade även olika sätt att lägga spånen och metoder för att tjära in dem. En del doppades i tjära, En andra del beströks med tjära på plats och en tredje del tjärades efter några år. Men varken läggningen eller tjärmetoden gjorde någon synbar skillnad 20 år senare.  

Under senare år används slöjdstationen som plats för ekobyggkurser. Där inne kan du se exempel på väggar byggda med halmbalar och vedmurning, där lera och trä blandas. Samt teknikerna pisé – stampad jord, adobe – soltorkade lertegelstenar och cob – armerad lera så kallad mackelering på svenska.

  

Slöjdstigen är resultatet av ett projekt med syfte att berätta om slöjd och platsen Nääs för dig som besökare, men också inbjuda till att ta en promenad längs området. Projektet är finansierat med EU-medel från Leader. 

EU-logga och en grön logga med ett växande frö och texten LEADER

 

Senast uppdaterad: 2022-12-13 11:26