Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hassel och leken på Nääs

Gammalt svartvitt foto av kvinnor som spelar basket i en grönskande miljö

År 1895 ordnade Otto Salomon den första Lekkursen på Nääs. Otto Salomon såg att lekar – liksom träslöjd – var ett utmärkt medel för fysisk, intellektuell och moralisk utveckling. Salomon skrev: ”Den som är duktig i att leka är också duktigt på att arbeta”.

På Nääs möttes gamla traditionella svenska sång-, dans- och springlekar med vad som då var helt nya sporter som fotboll och tennis från England och handboll från Tyskland. Det var här på Nääs som basket spelades för första gången i Sverige. Amerikanska kursdeltagare lärde sommaren 1897 ut spelet till sina kurskamrater. Härifrån spreds spelet ut över landet och man kan säga att svensk basket har sin ”vagga” på Nääs.

Det stora röda huset vid skogsbrynet mitt emot Slöjdlärarseminariet kallas Lekhuset och byggdes som gympasal 1905. Innan dess höll man till vid den öppna platsen som nu är parkeringen mellan Slöjd & Byggnadsvård och Konsthantverk Nääs.

Hassel

I hagarna och runt skogarna på Nääsområdet växer mycket hassel. Hasseln växer sig lång, rak och näst intill kvistfri. Därför är den bland annat tacksam att klyva i mindre remsor och fläta korgar av. Basket, eller korgboll som det hette på svenska, spelades från början med flätade korgar utan botten.

Vill du veta mer om hasseln kan du besöka Hemslöjdsguiden.

Senast uppdaterad: 2022-12-02 20:43