Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Virkeskvaliteter

En trädstam i genomskärning som är sågad på olika sätt

Virkeskvalitet handlar om mycket mer än bara träslag. Ibland kan det vara större kvalitetsskillnad på två olika furor än på en fura och en ek.

Ett levande träd innehåller alltid fukt, men beroende på vart, när och hur det fälls kan det variera stort. Detta ställer krav på kunskap vid torkning och hantering.

Fiberrikting
Trä består av långa fibrer som går från rot till topp. Virket är väldigt starkt längs fibrerna men inte på tvären. Därför blir ett föremål som starkast om fibrerna följer formen hela vägen och svagare ju mer fiberriktningen brutits.

Årsringar och sågning
En trädstam ökar sin tjocklek med en årsring varje år som består av vårved och sommarved. Dessa syns som ringar i en avsågad stam eller stubbe. Finns gott om vatten, näring och solljus växer trädet mycket, är det näringsfattigt byggs det väldigt tunna årsringar. Veden hos de flesta lövträd påverkas inte av årsringarnas tjocklek men barrträden får tyngre och starkare virke om de växer långsamt. För ek, ask och alm är det tvärt om.

När trä torkar drar cellerna ihop sig och virket krymper. Framför allt längs med årsringarna, där vått trä kan krympa närmare 10%. Från kärnan ut till barken är krympningen hälften så stor, vilket gör det svårt att torka en hel stam utan att den spricker.

Den ojämna krympningen gör också att brädor sågade ur färska stammar ofta kupar sig när årsringarna drar ihop sig. Att såga brädor från kärnan och ut ger inte samma kvantitet, men ger brädor med stående årsringar som inte slår sig.

Knut berättar..

Med noga utvalda träd i skogen och välslipade verktyg så är det en fröjd att tillverka mina föremål.

När det gäller barrträd så väljer jag senvuxet virke. För lövträd, som björk, väljer jag de som växer i sankmark. De blir snabbväxta och därmed mindre kvistrika. Jag kollar hur vridningen är på trädet för att få bäst virke. Ska jag tälja ätskedar och slevar letar jag krokvuxet virke.

Senast uppdaterad: 2024-06-03 15:51