Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Slöjdtåget

En skiva av brädor dekorerad med en skuren, röd, springande häst.

Projektet vände sig till barn och unga och var ett samarbete mellan Svenska hemslöjdsföreningarnas riksförbund (SHR), Riksutställningar och SJ.

Idén om ett slöjdtåg föddes när Knut och hans kollegor satt och täljde under sina tågresor. Även om den först avslogs blev den aktuell igen när SHR träffade Riksutställningar som hade tågvagnar.

Slöjdtåget bestod av ett specialmålat tåg med tre vagnar fyllda av slöjd, material och verktyg som turnerade genom Sverige 1994-95. På de olika orterna höll hemslöjdskonsulenter tillsammans med lokala hemslöjdföreningar aktiviteter för skolklasser och för allmänheten.

Knut berättar..

På en fortbildning för hemslöjdskonsulenter hade vi övning i offentligt framträdande. Då tog jag ett bord och ställde på högkant så att det blev en talarstol med bordsskivan mot publiken och så började jag berätta om ett slöjdtåg.

'Vi fyller ett tåg vid Riksgränsen med slöjdare från området, deras slöjd och råmaterial så som skinn, horn, björkrot, trä, ull, garn med mera. Resan börjar och vid varje station tåget stannar vid, så kommer fler och fler slöjdare och råmaterial med. En vävstol kopplas till hjulen på tåget, den skyttlar när tåget kör och ut kommer färdiga trasmattor. Tåget fylls med färdig slöjd på sin resa genom hela Sverige vidare ut i Europa till Paris där vi i triumf kör igenom Triumfbågen.'


Mina kollegor fick sig ett gott skratt.

Men några år senare blev jag kontaktad av chefen på Svenska hemslöjdsföreningars riksförbund. Min idé om ett slöjdtåg skulle bli verklighet! Eftersom det var min idé så blev tågets första stopp Lerum. Hit fick barn från skolorna runt omkring komma och slöjda på perrongen. På fyra alplankor ritade jag upp en stor röd häst. Barnen fick hjälpas åt att hugga fram hästen, med bildhuggarjärn och träklubbor.

Senast uppdaterad: 2024-07-04 11:49