Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Att föra kunskap vidare

En äldre man i skogen

Som hemslöjdskonsulent har Knut arbetat med en rad olika metoder för att främja och bevara slöjdtekniker. Det är tekniker som utvecklats under generationer men som, om de inte förs vidare, faller i glömska.

Filmdokumentation
Knut arbetade med att intervjua slöjdare och dokumentera deras arbeten. Att sätta ord på saker som görs med händerna kan vara svårt. Genom att Knut själv lärde sig slöjdtekniken kunde han ställa rätt frågor och få slöjdarna att formulera sig om viktiga detaljer som varför virket hämtas från en viss plats, särskilda verktyg, grepp och vinklar. Idag finns filmerna tillgängliga på nätet för var och en att titta på och lära sig av.

Seminarier
Att hävda att något är viktigt och behöver pratas om kan vara en självuppfyllande profetia. Vid seminarierna samlade Knut både människor med specialkunskaper och stor nyfikenhet för att lära och inspirera varandra. Med en fot i Sverige och en i Norge har Knut gärna jobbat med gränsöverskridande projekt i Norden.

Utbildningar
Det är nästan omöjligt att läsa sig till hur en viss slöjdteknik går till. För att lära sig behöver man ofta hjälp av någon som redan kan, som har de rätta verktygen och det rätta handlaget. Kurser, studiecirklar, folkhögskoleutbildningar, temadagar behövs för att de som kan lära ut och de som är intresserade ska kunna mötas. Knut har under åren varit en flitigt anlitad kursledare och själv varit med och startat upp olika utbildningar.

Utställningar
Vad kan man slöjda ur en enda björk och vilka delar av en gran kan användas till vilken slöjd? Ur Björk och Från rot till barr är två av flera utställningar som Knut varit med och tagit fram för att visa hela processen från skogen till ett bruksföremål i hemmet. Utställningar är ett jättebra sätt att sprida kunskap och inspiration till många människor. Under flera år var Knut med och arrangerade den stora försäljningsutställningen Svensk slöjd på Nääs.

Idag är det lätt att se att dessa gärningar gett resultat. Många är de som bär med sig kunskap från kurser och seminarier som de nu kan visa andra. Ännu fler kommer kanske ta till sig bortglömd kunskap genom de dokumentationer som Knut gjort. Det finns kort sagt fler och bättre slöjdare idag, än vad det hade funnits utan Knuts och andra hemslöjdkonsulenters arbete.

Andra berättar om Knut..

Den här saftröraren gjorde jag på en täljkurs på Sätergläntan 2015 som Knut höll i. Gjorde den med mycket inspiration och stöttning av Knut. Använder den varje dag till att röra i morgongröten. Den har så bra vinkel nertill så man verkligen rör om ordentligt i botten. Har fräschat upp den nertill en gång med täljkniven och snart är det kanske dags igen.
Ebba Horned, slöjdälskare, Kristianstad

Senast uppdaterad: 2024-06-03 15:51