Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Täljning med kniv

Närbild på två händer som skär i en träbit

Täljning är grunden i träslöjd och kniven ett väldigt mångsidigt verktyg.

Vid täljning med kniv arbetar handen väldigt nära träet. Fibrerna känns tydligt, och rörelser och kraft måste anpassas efter dessa. Därför kan täljning vara till stor hjälp för att utveckla förståelsen för materialet. En baskunskap som är ovärderlig att ha med sig i allt arbete med trä.

Att tälja med en slö kniv i hård och vresig ved är trist. Men med fint virke, gärna färskt och en riktigt vass kniv blir det mycket lättare att lyckas och utvecklas i sitt täljande.

Teknik
Vid täljning gäller att använda en skärande rörelse och att följa fiberriktningen. Skillnaden mellan en skärande och en tryckande rörelse blir tydlig när det kommer till att skiva en tomat. En tryckande rörelse med kniven mot tomaten mosar den medan en skärande ger ett renare snitt. Samma princip gäller i trä.

Trä är uppbyggt av långa fibrer som löper från rot till topp. Att skära längs med fibrerna går ganska lätt och ger långa spån. Ett skär tvärs fibrerna går trögt, blir mer hackigt och ger snarare smulor än spån.

Yta
För att få en fin och slät yta på ett täljt föremål behöver de sista snitten göras när virket har torkat. Därför brukar de som täljer i färskt virke låta det nästan färdiga föremålet torka en dag eller två innan sluttäljningen. Till den behövs en ordentligt vass egg för att ge en riktigt slät yta.

En genväg till släta ytor är att putsa med sandpapper. Det tar också bort de lite kantiga spåren efter kniven. Det är en smaksak om man föredrar en putsad eller täljd yta. En fördel med skurna ytor är att de förblir väldigt släta eftersom fibrerna skärs av. Med sandpapper skrapas fibrerna sönder och packas ihop. När den slätputsade ytan blir fuktig reser sig fibrerna och ytan blir en aning fjunig i jämförelse.

Marcus berättar om Knut..

Jag har en ätsked som Knut har gjort och som jag älskar. Den är exakt så mycket sked som behövs och har en perfekt sväng.

När jag hade använt den i några år visade jag den för Knut. ”Ja! Så ska det se ut” sa han då. Vi pratade om att hans skedar behåller sin fina yta även efter lång användning, många andra blir lite luddiga. Det menar han beror på att han är väldigt noga med att eftertälja med riktigt skarpa verktyg. Så nu får alla som går täljkurs med mig också lära sig det.
Marcus Rönnemark, slöjdare och slöjdlärare, Göteborg

Senast uppdaterad: 2024-06-03 15:51