Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Andra berättar om Knut

En monter med träföremål, en skål, en sked och en rörare

Knut har lärt upp och inspirerat många genom åren. Inför utställningen efterfrågade vi slöjd som folk har från Knut och som de använder i sin vardag. Här är några av de föremål som finns i folks hem och ägarnas tankar kring sina föremål.

Marcus Rönnemark
Jag har en ätsked som Knut har gjort och som jag älskar. Den är exakt så mycket sked som behövs och har en perfekt sväng.

När jag hade använt den i några år visade jag den för Knut. "Ja! Så ska det
se ut." sa han då. Vi pratade om att hans skedar behåller sin fina yta även efter lång användning, många andra blir lite luddiga. Det menar han beror på att han är väldigt noga med att eftertälja med riktigt skarpa verktyg. Så nu får alla som går täljkurs med mig också lära sig det.

Ebba Horned
Den här saftröraren gjorde jag på en täljkurs på Sätergläntan 2015 som Knut höll i. Gjorde den med mycket inspiration och stöttning av Knut. Använder den varje dag till att röra i morgongröten. Den har så bra vinkel nertill så man verkligen rör om ordentligt i botten. Har fräschat upp den nertill en gång med täljkniven och snart är det kanske dags igen. 

Helena Ödvall Enoksson
Jag har den bästa knappnålsasken som jag alltid använder när jag knypplar och den är ett fint minne av Knut som jag för många år sen hade en del att göra med.

Lena Andersson
Jag och Knut jobbade tillsammans under några år 2005-2007. Knut blev förtjust i en slags skarvsömskudde som jag gjorde och jag föreslog då en byteshandel. 

Han fick kudden och jag fick skålen! Jag använder den att ha frukt i och blir alltid lika glad när jag kan fylla den med mina egna äpplen på hösten.

Senast uppdaterad: 2024-07-04 12:20